Avocatul timișorean Cristian Clipa, despre desecretizarea protocoalelor SRI: „Dacă au fost colaborări...

Avocatul timișorean Cristian Clipa, despre desecretizarea protocoalelor SRI: „Dacă au fost colaborări pentru neutralizarea anumitor actori politici, atunci avem o problemă” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Cererile coaliției PSD-ALDE, prin care solicită desecretizarea protocoalelor dintre Serviciul Român de Informații (SRI) și diverse instituții, au fost dezbătute aseară la emisiunea PRESSALERT LIVE alături de avocatul Cristian Clipa. Partea care solicită desecretizarea invocă lipsa de acoperire legală.

„Dacă între cei din SRI și cei din partea unităților de parchet au fost colaborări pentru a neutraliza anumiți actori politici, atunci avem o problemă. Discutăm de un amestec impardonabil a serviciilor secrete în politic. Dacă protocoalele cuprind înțelegeri de principiu, procedee tehnice de lucru, fără trimitere directă la persoane implicate în jocuri politice, individualizate, atunci pericolul nu e foarte mare”, a explicat conf. univ. dr. Cristian Clipa.

Întrebat dacă desecretizarea protocoalelor ar putea împiedica buna desfășurare a activității SRI, invitatul PRESSALERT LIVE a fost de părere că „avem nevoie de desecretizare ca să intuim cum stau lucrurile? Cred că am putea vedea un protocol sau mai multe care cel mai probabil cuprind reguli generale de colaborare.


Cel mai probabil sunt un soi de contracte de parteneriat între două sau mai multe instituții, în vederea atingerii unui scop determinat”.

În orice caz, existența unor protocoale între SRI și judecători este exclusă din fașă de avocatul Cristian Clipa. „Asta nu! Ceea ce este admisibil, este existența unor astfel de protocoale și înțelegeri instituționale între parchete și servicii secrete. Nu este o problemă, cred, că cele două structuri trebuie să colaboreze pentru a atinge niște obiective clare, apărarea societății împotriva unor amenințări clare”, a specificat conf. univ. dr. Cristian Clipa.

Modificările aduse legilor justiției nu au rămas necomentate. Avocatul este de părere că responsabilizarea magistratului va fi un lucru pozitiv. „Acolo unde există putere considerabilă, trebuie să existe și răspundere. Șansa, posibilitatea subiectului pus în situația de a acționa, care îi conferă acestuia puteri de o asemenea anvergură, trebuie ponderată, echilibrată, cu o răspundere corespunzătoare. Așa văd eu lucrurile”, a menționat avocatul Cristian Clipa, care vede șansa oferită magistraților de a se retrage mai repede din activitate ca o „reașezare”. „Am discutat cu mai mulți magistrați din Timiș și mi-au spus că sunt cât se poate de acord cu aceste legi. Nu e vorba doar de pensionare, ci și de reașezarea unor reguli. Da, e nevoie de așezare, de clarificare a statutului procurorului, a raportului dintre instanțele penale și reprezentanții parchetelor”, a conchis conf. univ. dr. Cristian Clipa, aflat în studioul HDV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.