Basmele din Banat, readuse în prim-plan la Timișoara

Basmele din Banat, readuse în prim-plan la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În anul în care Europa celebrează patrimoniul cultural, Asociaţia Sinaptica, Asociaţia Regia Artistică Timişoreană şi Universitatea de Vest Timişoara lansează un proiect intitulat „Basme din Banatul multicultural. Lecturi şi reinterpretări urbane”, care doreşte să pună în lumină dialogul multietnic şi buna convieţuire din această provincie.

Proiectul readuce în atenţia publicului basmele bănăţene, cu ajutorul a 50 de liceeni români, germani, sârbi şi maghiari împreună cu profesorii lor, care vor fi prezenţi marţi, 27 martie 2018, între orele 11.00 şi 13.00, în amfiteatrul A01 al universităţii.

Două volume de basme reprezintă punctul de pornire al proiectului – „Basme din Banat” de Otilia Hedeşan şi „Banatul multicultural de astăzi.


Basme şi povestiri” de Eliana Popeţi, acestea urmând a fi rescrise într-o manieră modernă şi totodată repovestite cu ajutorul fotografiilor, într-un eseu alcătuit din imagini. Organizatorii doresc ca printr-o abordare interdisciplinară şi interculturală să crească vizibilitatea patrimoniului cultural şi accesul publicului tânăr la acesta.

Activităţile proiectului sunt organizate sub forma unei tabere urbane şi ateliere de creaţie pentru elevi dar şi prin vizite la păstrătorii de basme din zona Banatului. Proiectul se va finaliza cu vernisarea expoziţiei de fotografie şi lansarea volumului „Basme din Banat. Lecturi şi reinterpretări urbane”, care vor cuprinde materialele realizate de tineri pe întreaga desfăşurare a proiectului.

Zece reinterpretări care vor fi considerate cele mai reuşite din punct de vedere creativ vor fi recompesate cu premii în bani în valoare de 5.000 de lei. Proiectul va începe în 27 martie şi se va finaliza în luna noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.