„Casa piticilor” din Banat, una dintre cele mai frumoase construcții ecologice din...

„Casa piticilor” din Banat, una dintre cele mai frumoase construcții ecologice din lume FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În Banatul Montan se află o căsuță care pare desprinsă din povești, desemnată una dintre cele mai frumoase construcții ecologice din lume.

Din lut, sticle goale, parbrize de mașină, trunchiul unui copac, crengi și vegetație, arhitectul Ileana Mavrodin a construit, în urmă cu 12 ani, o căsuță care pare desprinsă din povești. „Locuința piticilor” se află în comuna Sasca Montană, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din Banatul Montan.

Căsuța din lut nu doar că poate fi realizată fără un efort financiar prea mare, dar este și foarte eficientă. Locuința este răcoroasă vara și călduroasă iarna, astfel că nu are nevoie de instalații de aer condiționat sau filtre de aer. „Casa Verde” a uimit întreaga lume. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu câțiva ani, creația inedită a arhitectei a fost desemnată de site-ul Natural Homes una dintre cele mai frumoase zece case din cob de pe glob. Locuința din Sasca Montană este singura casă din cob din România prezentă pe harta construcțiilor ecologice din lume.

Casa din sticle și parbrize

În cazul în care vă întrebați ce este cobul, trebuie să știți că acesta reprezintă un amestec de pământ lutos, apă, paie și nisip, fără cofraje, cărămizi sau chimicale. „Formele organice îi conferă o rezistență de excepție la încărcări seismice sau de altă natură, se modelează cu mâna, fiecare construcție e unică și irepetabilă reflectând personalitatea și dispoziția de moment a modelatorului, iar între construcție și modelatorul său se creează o legătură spirituală unică”, explică Ileana Mavrodin, pe site-ul „Casa Verde”, de ce a ales cob-ul pentru a realiza căsuța de la Sasca Montană.

Interesant este faptul că Ileana Mavrodin a avut o carieră de succes în Canada, unde a lucrat timp de 12 ani ca arhitect. Însă s-a decis să revină în țară și a ridicat casa din lut din județul Caraș-Severin. A găsit un teren pe malul Nerei pe care l-a cumpărat cu 400 euro și a mai investit 2.000 euro pentru a realiza coliba inedită, în vara anului 2004.

Casa din lut are acoperișul din vegetație, iar în construcția zidurilor au fost folosite și sticle goale, pentru o mai bună izolație termică. Căsuța are și două ferestre mici fixe, care sunt, de fapt, parbrize de mașină. Pentru a economisi spațiu, arhitectul a realizat o platformă pentru dormit la 2.2 metri înălțime, iar copertina de la intrare este realizată din trunchiul unui copac crăpat în două.

Începând cu data de 1 mai a acestui an, Ileana Mavrodin a anunțat că micuța căsuță din Sasca Română, care pare desprinsă din povești, poate fi închiriată de către turiștii interesați.


„Începând de la 1 mai 2018, oferim locația Casa-Verde celor ce doresc să experimenteze viața în natură într-o casă de cob”, a anunțat arhitectul care a realizat locuința din lut.

Frumusețile de lângă Sasca Montană

Sasca Montană este o fostă localitate minieră din care turiștii își pot începe călătoria către oricare dintre punctele de atracție ale Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Ochiul Beiului, Lacul Dracului, Cascada Beușnița, Cascada Șușara, Crucea minerilor sau Podul natural reprezintă doar câteva dintre atracțiile din Cheile Nerei.

Mai mult, turiștii care ajung în această zonă din Banatul Montan scapă de stres și de stările depresive, pentru că la Sasca Montană aerul este puternic ionizat negativ, astfel că oamenii respiră mai ușor. Totul datorită faptului că acești ioni negativi ușurează trecerea oxigenului din aer în sânge.

Din Sasca Montană turiștii pot ajunge ușor pe Cheile Șușarei, principalul punct de atracție fiind cascada cu același nume. Cheile Șușarei, cunoscute și sub numele de Cheile Valea Morii, reprezintă o rezervație naturală inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, ce se întind pe o suprafață de aproape 250 de hectare. Denumirea lor provine de la cuvântul „șușară” și înseamnă chei cu „pădure de tufani”, adică de copaci tineri.

După aproximativ doi kilometri de la ieșirea din sat, se ajunge la Cascasa Șușara, aflată la o altitudine de 380 de metri. Această cascadă este de-a dreptul fermecătoare, are forma unui „tobogan acvatic” pe care apa cade liniștită până în lac, de la o înălțime de 15 metri, în două trepte.

Foto: Ileana Mavrodin

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.