Construim, dar doar dacă demolăm: de ce stă Grădina de Vară de...

Construim, dar doar dacă demolăm: de ce stă Grădina de Vară de la Capitol de-a curmezișul drumului spre anul 2021

1
DISTRIBUIȚI

Unul din cele mai ambiţioase proiecte ale strategiei privind Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021 stârneşte deja controverse, deşi este încă la stadiul de discuţii. Vorbim despre construcţia „Multiplexity 2021, Centru Artă-Tehnologie-Experimentare”, care se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă. Investiţia ar urma să se ridice la 12 milioane de euro, bani care ar trebui să vină parţial de la bugetul local al Timişoarei şi parţial din fonduri de la Uniunea Europeană.

Despre centrul MultipleXity, directorul executiv Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a declarat că „noi vom asigura coordonarea acestui proiect, în oraș sunt deja mai multe inițiative private care vin să îmbogățească acest proiect. Este vorba despre crearea unui centru de mai mari dimensiuni care să adune spații de lucru pentru specialiști din IT și din industrii culturale și lucrative. În 2021 va fi un centru pentru vizitatori. Va fi un spațiu unde se vor desfășura programe educaționale. Toate acestea vor fi coordonate de Timișoara 2021. Anul acesta vom elabora împreună cu partenerii noștri locali conceptul acestui centru și vom avea și două seminarii, împreună cu Ars Electronica”.

Simona Neumann a explicat, pentru PRESSALERT, că până acum nu au avut loc discuţii pe tema locaţiei viitorului centru. Deşi în conversațiile purtate de conducerea asociaţiei cu viceprimarul Dan Diaconu s-au luat în calcul mai multe variante pentru ridicarea centrului, Neumann spune că decizia va fi luată, cel mai probabil, de primărie, căreia îi revine ca sarcină să pună la dispoziţie o clădire adecvată pentru amenajarea centrului.

Se demolează Grădina de Vară?

Ideea primarului Timişoarei de a construi centrul pe locul Grădinii de Vară a Filarmonicii Banatului a stârnit o mulţime de nemulţumiri, nu doar în rândul cetăţenilor, ci şi în rândurile cinefililor.


Grădina de Vară Capitol este situată lângă Cinematograful Capitol construit în 1929. Din 1995 Grădina de Vară a fost închisă şi lăsată în paragină. Aceasta a fost reabilitată cu puţin peste 100.000 de lei de la bugetul local al Timişoarei şi redeschisă în mai 2014. Vestea că primarul Timişoarei are în plan să demoleze grădina pentru ridicarea clădirii centrului a stârnit indignarea celor de la  „Ceau Cinema – Festival de buzunar”, care au atenţionat public că  „principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Capitală Europeană a Culturii va fi distrugerea unuia din cele mai fermecătoare locuri în care se (mai) proiectează cinema în aer liber, în această țară”.

Primarul, neclintit în dorinţa sa

Edilul-șef a răspuns în stilul care l-a consacrat la criticile față de planurile sale legate de grădină.

„Vreau să construim de la firul ierbii acest centru de artă, tehnologie și experiment și cred că cel mai potrivit loc este actuala Grădină de Vară a cinematografului Capitol. Nu mă surprinde să apară reacții de respingere a ideii pentru că m-am obișnuit deja cu așa ceva. (…) Nu a fost nimeni preocupat timp de vreo 20 de ani de faptul că acea grădină era în paragină și că nu a fost nicio proiecție, nu s-a întâmpla nimic acolo timp de vreo 20 de ani. Nu am auzit de niciun protest, nicio nemulțumire. Am reabilitat construcția sub mandatul meu cu investiții minore și s-au făcut câteva evenimente. Este păcat să ții un teren în această zonă unde ar putea să fie o investiție culturală de top. În România nu există așa ceva, și în multe țări nu există așa ceva. Aceste persoane în proporție de 80% sunt cam aceleași care reacționează cu absolut orice. Celor 80% care sunt cam aceleași li se adaugă câteodată unii, câteodată alții. Dacă găsim o locație și mai bună, evident că optăm pentru ea. Deocamdată, cea mai bună locație pe care o avem în minte este aceasta și i-am cerut domnului Gîrboni (Ioan Coriolan Gîrboni, directorul Filarmonicii ”Banatul” – n.r.) să inițieze un proiect de modernizare și reabilitare a actualului sediu al Filarmonii care poate fi transformată să fie una cum nu a fost până acum”, a declarat primarul.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Patronul a luat o hotarare! DEFINITIVA! Nu inteleg cum de electoratul indrazneste sa sa vrea alceva! CINE ESTE ELECTORATUL? PRIMARUL este stapanul orasului! Asa ca,MUCLES! Nu exista nimic care sa franga INCAPATINAREA primatului! DOAR SUSPENDAREA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.