Cum încearcă Ministerul Educației să acopere incompetența din sistem, după cazul educatoarei...

Cum încearcă Ministerul Educației să acopere incompetența din sistem, după cazul educatoarei care și-a ucis fetița de patru ani

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Educației Naționale a transmis, aseară, un comunicat de presă, prin care anunță că personalul didactic din școli este evaluat anual din punct de vedere medical și psihologic. Precizările sunt făcute în contextul cazului educatoarei din Timișoara care și-a omorât fiica de patru ani, după ce i-a tăiat venele și a înecat-o în cadă.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, educatoarea nu a mai fost evaluată psihologic de câțiva ani, pentru că această obligativitate a fost scoasă, ca urmare a unor modificări legislative.

Pe de altă parte, Ministerul Educației a anunțat că, totuși, astfel de testări s-ar face în fiecare an.

“Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ. Reprezentanții firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicația medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric”, transmite Ministerul Educației Naționale.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, îi contrazice însă pe reprezentanții ministerului, precizând că educatoarea, la fel ca restul personalului didactic, nu a mai fost evaluată psihologic de câțiva ani. Potrivit legislației, cadrele didactice ar putea fi supuse unor evaluări psihiatrice, nu psihologice, dar doar la recomandarea medicului de medicina muncii, susține Danielescu.

“Din punct de vedere psihologic, nu se fac teste anuale.


Eu am transmis, aseară, un punct de vedere Ministerului Educației cu privire la acest caz. În data de 31 ianuarie 2018, doamna Oana Răzvana Neț a solicitat unității de învățământ aprobarea concediului fără plată, invocând motive personale. Consiliul de Administrație al unității de învățământ a aprobat solicitarea doamnei educatoare în data de 2 februarie 2018, cu începere din 12 februarie 2018. Practic, din 12 februarie, contractul ei de muncă a fost suspendat. În conformitate cu prevederile articolului 4, aliniatul 1, din HG 355/2007, cu modificările și completările ulterioare, și la Școala Gimnazială Pișchia (n.r. de care aparține Grădinița Murani, la care preda Oana Neț) s-a efectuat controlul medical obligatoriu, de la cabinetul de medicina muncii, cu care dumneaei avea contract de muncă. Doamna educatoare nu a susținut examen psihiatric, acum nu se mai vorbește niciunde de examen psihologic. Ministerul trebuie să facă diferența între examenul psihiatric și examenul psihologic”, a explicat Aura Danielescu.

Inspectorul școlar general al județului Timiș mai consideră că Ministerul Educației ar trebui să “regleze lucrurile”, după cazul educatoarei din Timișoara, pentru că în urma modificărilor legislative, examinarea psihologică a fost înlocuită cu cea psihiatrică, care se face doar la recomandarea unui medic.

“După apariția acestei HG 355/2007, care a fost simplificată de 1169/2011, nu se mai vorbește decât de faptul că aceste controale medicale periodice sunt obligatoriu să fie făcute de către medicii de medicina muncii, iar la recomandarea dumnealor, angajatul poate să efectueze un examen psihiatric, ceea ce este altceva decât un examen psihologic. Repet, HG 1169/2011 vorbește de evaluare psihiatrică, nu psihologică. (…) Dumnealor ar trebui să regleze lucrurile acestea, după acest incident. În mod clar trebuie reglat, pentru că examinarea psihologică este înlocuită de cea psihiatrică, care se poate face la recomandarea medicului de medicina muncii. Iar pentru această doamnă educatoare nu a existat recomandare”, a mai precizat Aura Danielescu.

Vă reamintim că Oana Neț, o educatoare în vârstă de 38 de ani, și-a omorât, marți seara, fetița de patru ani, după ce i-a tăiat venele și a înecat-o în cadă, pentru a se răzbuna pe soț, care intenționa să divorțeze. Ulterior, educatoarea a încercat să se sinucidă și a băut erbicid, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale. În urma examinării psihiatrice, medicii au stabilit că Oana Neț poate fi audiată de procurori, astfel că a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiș.

După aproximativ trei ore de audieri, educatoarea a fost reținută pentru 24 de ore și introdusă în arestul IPJ Timiș, urmând ca astăzi să fie prezentată magistraților Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru omor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.