Cum ne luptăm cu astenia de primăvară

Cum ne luptăm cu astenia de primăvară

0
DISTRIBUIȚI

Plimbările în aer liber, mișcarea în general, dar și câteva ”trucuri” alimentare ne pot ajuta să trecem mai ușor peste schimbarea de sezon.

În ciuda faptului că în acest an primăvara a debutat cu zile geroase şi friguroase în toată ţara, încet, încet, aceasta îşi intra în drepturi. Deşi mulţi dintre noi ne bucurăm deja de razele de soare şi de plimbări în aer liber, trebuie să ştim că riscăm să fim afectaţi de astenia de primăvară, specifică lunilor de după iarnă. Resimţiţi stări de de slăbiciune, oboseală permanentă, dureri de cap sau aveţi dificultăţi să vă concentraţi în diverse situaţii? Este posibil să suferiți de astenie de primăvară, o afecțiune aparent banală, dar care afectează extrem de mulți oameni. Explicația apariției acestor simptome este una cât se poate de simplă. Trecerea de la viața sedentară și regimul alimentar greoi specifice perioadei de iarnă generează simptomele amintite mai sus.

Mai exact, organismul nostru are dificultăți să se adapteze la zilele mai lungi, dar și la expunerea la soare și la noul regim format în mare parte din verdețuri specifice primăverii.

De departe, cele mai afectate de astenia de primăvară sunt persoanele melancolice sau colerice, pentru care schimbarea de sezon poate declanșa adevărate tulburări anxioase ce riscă să se transforme în depresii dacă nu sunt tratate corespunzător.  Cu toate că expunerea la soare este, în general, benefică pentru organismul uman și implicit pentru psihicul nostru, modificările metabolice produse de venirea primăverii au consecințe asupra sistemului nervos. Astfel, mulți dintre noi putem resimți o avalanșă de emoții de multe ori contradictorii. Predispuse la astenia de primăvară sunt și persoanele care muncesc în condiții de stres.


Nu de puține ori, mulți oameni se confruntă cu astenia de primăvară și pentru că nu au reușit să își atingă obiectivele stabilite la trecerea dintre ani.

Mai jos vă prezentăm o listă cu măsuri pe care să le luați atunci când prezentați simptome specifice asteniei de primăvară.

Faceți mișcare cât mai des posibil

Exercițiile fizice ajută metabolismul și stimulează secreția de endorfine,  fiind excelente pentru îmbunătățirea strării psihice. Este important însă de precizat că exercițiile fizice trebuie să fie făcute cu măsură, astfel încât să nu ne epuizeze organismul. Cei care nu pot face efort pot opta pentru plimbări în aer liber, care ajută nu doar la creșterea fluxului de sânge, ci și la stimularea producției de serotonină.

Dormiți suficient

Deși mulți dintre noi neglijăm acest sfat și dormim câte cinci sau șase ore pe noapte, este bine să știți că somnul joacă un rol esențial în menținerea unei stări de bine.  În timpul somnului organismul nostru se reface după efortul depus în cursul zilei. Cel mai odihnitor somn este cel de după ora 22. Specialiștii atrag atenția că dacă dormim 8 ore după ora 22  ne vom trezi mult mai odihniți decât dacă dormim același număr de ore de la 2 noaptea.

Reduceți consumul de cafea

Mulți dintre noi consumăm cafea chiar la primele ore ale dimineții pentru un plus de energie. Este bine însă să știți că de multe ori consumul excesiv de cafea este răspunzător pentru stările de anxietate asociate cu astenia de primăvară. Specialiștii recomandă să înlocuiți cafeaua cu ceaiul verde.

Consumați suplimentele alimentare

Trebuie consumate cu moderație și după consultarea atentă a prospectului. Cei care doresc să se simtă mai plini de energie pot consuma lăptișor de marcă și polen. Curele cu aceste două suplimente ne vindecă de stările de oboseală și slăbiciune. O altă soluție recomandată de specialiști este cura cu drojdie de bere, care are un conținut ridicat de vitamine din grupul B, care sunt extrem de eficiente în combaterea stărilor de nervozitate.

Evitați alimentele care vă obosesc

Alimentele de tip fast-food, dulciurile,  băuturile carbogazoase solicită organismul în exces. Digerarea acestora devine greoaie și ne obosește suplimentar organismul, dându-ne o senzație de epuizare. Încercați să introduceți în dieta dumneavoastră fructe și legume proaspete și veți observa că în scurt timp vă veți simți revigorați și plini de energie.

Sursa foto: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.