Cumpărătorii de apartamente cu trei sau patru camere în Timișoara, dezavantajați de...

Cumpărătorii de apartamente cu trei sau patru camere în Timișoara, dezavantajați de o prevedere a Codului Fiscal

0
DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare cu privire la implementarea cotei reduse de TVA 5%, pe care o consideră “neactuală”. Astfel, persoanele care doresc să cumpere apartamente cu trei sau patru camere în Timișoara, și nu numai, sunt dezavantajate.

Potrivit Codului Fiscal actual, la achiziția unei locuințe nou-construite, românii trebuie să plătească TVA. Însă cumpărătorii beneficiază de o cotă redusă de TVA, în valoare de 5% – de care se pot folosi o singură dată și doar în cazul în care imobilul achiziționat are un preț de până la 450.000 de lei. Pentru restul tranzacțiilor, valoarea TVA este de 19%.

„O consecință directă și evidentă a impunerii unui prag financiar pentru aplicabilitatea unei TVA de 5% este aceea că cea mai mare parte a cererii de locuințe noi din marile orașe ale țării este orientată în momentul de față spre proprietățile de până la 100.000 de euro – este vorba despre o pondere de 71% din totalul căutărilor de locuințe noi, potrivit datelor Imobiliare.ro. Faptul că circa 61% din oferta pe acest segment din aceleași centre regionale (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara) se încadrează în pragul de preț mai sus menționat ilustrează încercarea dezvoltatorilor de a se adapta acestei limitări a cererii, aspect care însă duce la compromisuri privind calitatea locuirii și dezavantajează cumpărătorii de 3 și 4 camere”, consideră Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

Potrivit reprezentanților Clubului Profesioniștilor în Imobiliare, ponderea locuințelor noi cu o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați este sensibil mai mare în majoritatea orașelor analizate, inclusiv în Timișoara, ajungând la 84% din total.


Acest fapt arată că apartamentele noi cu trei și patru camere au de suferit din pricina impunerii unui prag financiar pentru TVA de 5%.

“În acest context, un fapt cu un impact potențial major pentru rezidențialul românesc este acela că reprezentanții statului analizează modificarea normelor de aplicare pentru cota redusă de TVA: este vorba, pe de o parte, despre eliminarea pragului financiar de 450.000 de lei, iar, pe de altă parte, despre posibilitatea ca un cumpărător să beneficieze în mod repetat de această facilitate. Consultați de Imobiliare.ro, o serie de jucători din piață au recunoscut impactul pozitiv al unor asemenea măsuri”, transmite Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.

Andreea Comșa, directorul unei companii de consultanță imobiliară, consideră că implementarea reducerii la TVA pentru achiziția de locuințe noi, așa cum este aplicată în prezent, este limitată și neactuală. „Evoluția economiei, creșterea puterii de cumpărare, creșterea cererii, creșterea cursului valutar, creșterea costurilor de construcție, în special cu forța de muncă, toate acestea au avut drept consecință creșterea prețurilor locuințelor. Rezultatul e că în București, Timișoara, Cluj, cumpărătorii sunt privați astfel de accesul la locuințe cu trei sau patru camere. Aceasta în condițiile în care suntem pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea fondului nostru locativ și numărul de camere per locatar”, explică Andreea Comșa.

De asemenea, antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, dezvoltatorul complexului ISHO, este de părere că, prin eliminarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea unei TVA de 5%, Guvernul are ocazia să ia o măsură politică cu caracter social, care va avea ca beneficiu facilitarea accesului la o locuire decentă, încurajând, în mod indirect, atât natalitatea, cât și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru tinerele familii.

„A avea acces la un apartament cu trei-patru camere pentru o familie cu copii nu este un lux, ci o normalitate. Limita actuală de preț nu corespunde realităților din piață. Apartamentele cu trei și patru camere, cu o poziționare bună în orașele dezvoltate, nu se încadrează în acest preț din cauza creșterii costurilor de construcție, a materialelor, a forței de muncă. Unii dezvoltatori apelează astfel la diverse artificii fiscale pentru a încerca să se încadreze, iar familiile din orașele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, deși bine intenționate, nu li se adresează. Bineînțeles, pentru că este o prevedere fundamental socială, nu trebuie încurajată achiziția luxului, iar acest lucru se poate limita ușor prin suprafață”, a subliniat Ovidiu Șandor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.