Dezastru ecologic de proporţii. Un întreg ecosistem afectat, tone de peşti morţi...

Dezastru ecologic de proporţii. Un întreg ecosistem afectat, tone de peşti morţi FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2046286103">

Dezastru ecologic soldat cu aproximativ trei tone de peşti morţi, un întreg sistem ecologic afectat şi cel puţin cinci ani în care aria protejată Cheile Lăpuşului din judeţul Maramureş va fi afectată. Acestea sunt consecinţele unei poluări grave la care a fost supus accidental râul Lăpuş, după deversarea de ape de la mina Băiuţ, incident de a avut loc marţi dimineaţa, potrivit digi24.ro.

Pentru a evalua pagubele, la faţa locului au fost mai mulţi specialişti de mediu. Cheile Lăpuşului este una dintre cele mai spectaculoase defilee, fiind considerat Sit Natura 2000, 25 de kilometri fiind declaraţi rezervaţie naturală. „Suntem cam la jumătatea sitului și ceea ce se vede în apă sunt urmele apelor de mină care s-au scurs de la Băiuț. Ăsta e un dezastru!”, a declarat Leon Lazăr, secretarul Asociaţiei „Cheile Lăpuşului”, citat de digi24.ro.

A fost nevoie de doar câteva ore ca aproximativ trei tone de peşte din râu, ceea ce înseamnă aproximativ 90% din fauna piscicolă, să moară din pricina sufocării cu metale grele. „Avem mai multe specii de păsări care se hrănesc cu peștii din acest areal. Aici mă refer la stârcul cenușiu, la pescărușul albastru, specii ocrotite. Avem câteva familii de castor care, bineînțeles, vor migra în alte zone”, a spus Viorel Coroian, preşedintele Asociaţiei „Cheile Lăpuşului”, pentru sursa menţionată anterior.

Compania Remin, care are în administrare mina Băiuţ, dă vina pe statul român şi pe lipsa investiţiilor pe acest segment.

Sursă foto: digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.