DNA Timișoara a trimis în judecată dosarul-mamut de la IPJ Timiș. Vezi...

DNA Timișoara a trimis în judecată dosarul-mamut de la IPJ Timiș. Vezi care sunt acuzațiile

0
DISTRIBUIȚI

Nu mai puțin de 16 persoane au fost trimise în judecată, inclusiv foștii șefi ai Poliției Timiș, într-un amplu dosar instrumentat de procurorii DNA Timișoara.

Au fost trimiși în judecată pentru diferite infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție Sorin Munteanu, la data faptelor inspector-șef al IPJ Timiș, Mircea Bolos, adjunct al inspectorului șef, Dumitru Pavel, fostul șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Timiș, Marcel Crăciunescu, fost șef al Serviciului Poliției Rutiere Timiș, Dorinel Temu, fost șef al Poliției orașului Recaș, Adrian Berzescu, fost șef al Poliției Locale Recaș, Teodor Pavel, fost primar al Recașului, Marin Bîlc (avocat), Eugen Milutinovici (om de afaceri), Vasilică Gîrbaci, Ionuț Bledea, Adrian Dincă, Sorin Drăghici (toți ofițeri sau agenți la Poliția Rutieră), Iulian Boț, Constantin Toader și Petrea Bejan.

Conform comunicatului DNA, în cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Boț Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpații Toader Nicolae și Bejan Petrea, au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale administrate de aceștia din urmă.

Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 și până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului au fost sprijinite și protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiș, dar și funcționari publici din cadrul I.P.J. Timiș, ofițeri cu funcții de conducere în cadrul instituției, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a clanului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani – Muntean Sorin Petru, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș și Pavel Dumitru, șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș.

Concret, în contextul în care, la I.P.J. Timiș, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracțională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.

În cadrul grupului infracțional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea „strategiilor” care să-l favorizeze pe inculpatul Boț Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin. În același context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă.

Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013 – 2016, inculpatul Boț Iulian a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil – martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.

De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei.


În același context, inculpatul Bîlc Marin a pretins și primit de la inculpatul Boț Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.

În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale și de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaș, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolboș Florin Mircea, în calitate de inspector șef al I.P.J. Timiș, respectiv de adjunct al inspectorului șef, prin încălcarea normelor legale, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu constând în coordonarea și controlul structurii din subordine.

Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administrației și Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție (care își îndeplinea în mod legal atribuțiile de serviciu) din statele de funcții ale Poliției orașului Recaș și apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiș de desființare a funcției respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui polițist în cadrul altei formațiuni de poliție.

În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de șef al Poliției orașului Recaș, a întocmit documente justificative ce au creat o aparență de legalitate și au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcției respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.

În același scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Poliției Recaș.

Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu cât și în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât și la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activității Poliției Recaș, prin evitarea constatării și sancționării faptelor comise de persoane din cercul relațional al celor doi și satisfacerea intereselor politice și economice ale acestuia din urmă.

Prin exercitarea atribuțiunilor de serviciu în maniera de mai sus, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiș – Poliția orașului Recaș, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliție.

În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel, în calitate de șef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, o serie de accesorii auto în valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.

La sfârșitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel a pretins și primit de la inculpații Drăghici Sorin și Dincă Adrian, agenți de poliție, accesorii auto în valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparținând soției sale și un aparat electronic. Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare a efectuării unui control).

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Bîlc Marin, Boț Iulian, Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.