Drumul spre celebra Mănăstire Prislop, înțesat de gunoaie aruncate de turiștii evlavioși....

Drumul spre celebra Mănăstire Prislop, înțesat de gunoaie aruncate de turiștii evlavioși. Autoritățile locale, fără soluții pe termen lung FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Turiștii care-și propun să viziteze Mănăstirea Prislop au parte de o imagine neplăcută. Pădurea de lângă drumul care duce spre lăcașul de cult este plină de gunoaie.

Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării, pentru că aici este înmormântat Arsenie Boca. În fiecare an, aproximativ 300.000 de pelerini vizitează lăcașul de cult aflat într-o zonă care pare desprinsă din povești, aflată în apropierea orașului Hațeg.

Totuși, turiștii care vin la Mănăstirea Prislop și să se roage la mormântul lui Arsenie Boca nu doar că îngroașă buzunarele comercianților și al proprietarilor de pensiuni din zonă, dar aruncă, alături de localnici, și multe gunoaie la marginea drumului spre lăcașul de cult. Doar la sfârșitul lunii februarie, tone de deșeuri au fost strânse de către mai multe persoane care fac muncă în folosul comunității din una dintre cele mai frumoase pădurdin județul Hunedoara, aflată în zona Dealurilor Silvașului. Acțiunea de ecologizare a avut loc la inițiativa Primăriei Hunedoara, nefiind prima campanie de acest gen în pădurea aflată lângă drumul spre Mănăstirea Prislop, pentru că aici sunt formate zeci de grămezi de gunoaie.

“Am curățat, din nou, drumul spre Silvaș. Ne-au ajutat cei care fac muncă în folosul comunității, deși mizeria nu o fac ei”, transmit reprezentanții Primăriei Hunedoara. În zona Dealurilor Silvașului au fost montate și mai multe pancarte prin care cetățenii sunt avertizați să nu mai arunce deșeuri menajere, iar cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 1.600 de lei. Totul în zadar, însă.

Pădurea transformată în rampă de gunoi este traversată de drumul județean 687A Hunedoara – Hațeg, care străbate una dintre cele mai pitorești zone ale județului din vestul țării. Acest drum leagă trei dintre cele mai importante obiective turistice din Hunedoara: Mănăstirea Prislop, Biserica medievală Densuș și Castelul Corvinilor. Pădurea este cunoscută pentru fauna sa bogată.

Anul trecut, șoseaua care străbate pădurea din zona Dealurilor Silvașului a fost inclusă pe lista celor zece drumuri ce vor fi reabilitate în scop turistic de către Consiliul Județean Hunedoara. Acest lucru va fi posibil în cadrul unui program de investiții în dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului cultural și economic al Hunedoarei, cu scopul atragerii a cât mai mulți vizitatori în județ.

Tot mai mulți turiști în Hunedoara

Mănăstirea Prislop se află în apropierea satului Silvașu de Sus, la aproximativ 13 kilometri de orașul Hațeg și 16 kilometri de municipiul Hunedoara.


Lăcașul de cult este amplasat într-o zonă pitorească, la altitudinea de 580 metri, într-o poieniță străjuită de culmile Munților Poiana Ruscă. De asemenea, prin curtea mănăstirii trece pârâul Silvaș, care străbate și satele aflate mai jos de lăcașul de cult.

Mănăstirea Prislop a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de către Sfântul Nicodim cel Sfințit, ctitorul mănăstirilor Tismana și Vodița. Părintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop, vreme de 41 de ani el a păstrat strânse legături cu acest loc, fiind stareț, duhovnic și zugrav de icoane. Mormântul lui Arsenie Boca se află în cimitirul Mănăstirii Prislop, la mică distanță de peștera Sfântului Ioan de la Prislop.

În 2017, s-au împlinit 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, fost stareţ al Mănăstirii Prislop. Pentru convingerile sale, preotul, născut în 1910, a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Chiar dacă nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, oamenii îl consideră pe Arsenie Boca „Sfântul neîncoronat al Ardealului” și spun că duhovnicul continuă să facă minuni chiar și după moarte.

Potrivit datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, județul Hunedoara a înregistrat cea mai mare creștere din turismul românesc, în primul trimestru al anului 2017. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, numărul turiștilor români a crescut cu 117%, iar al celor străini cu 121%.

Cele mai importante obiective turistice din județul Hunedoara sunt Castelul Corvinilor, care a fost vizitat în primele șase luni din acest an de aproape 140.000 de persoane, Cetatea Devei, vizitată de 90.000 de turiști, Parcul Național Retezat, Sarmizegetusa Regia, Mănăstirea Prislop, precum și stațiunile montane Parâng și Straja.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.