Ilie Sîrbu: „Să mergi pe trotuarele din cartierele istorice ale Timișoarei este...

Ilie Sîrbu: „Să mergi pe trotuarele din cartierele istorice ale Timișoarei este un sport periculos”. Cum a fost amenințat președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara nu este deloc pregătită pentru momentul 2021 din punct de vedere al patrimoniului, crede Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei. Deși orașul are o mare varietate de clădiri istorice de diferite tipuri, multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare și, cel puțin în viitorul apropiat, nu sunt premise că vor fi cuprinse într-un program de reabilitare.

„Suntem în anul centenarului, 2018. Priviți bulevardul pe care au intrat trupele române în Timișoara, în 3 august 1919, noi alipindu-ne cu un an după. Timișoara stă să pice. Uitați-vă la centrul orașului, peste tot vezi benzi galbene pe care stă inscripționat «atenție, cade tencuiala». Să mergi pe trotuarele din cartierele istorice ale Timișoarei este un sport periculos”, a declara Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, prezent la PRESSALERT LIVE.


În ciuda timpului scurt pentru a fi rezolvate atât de multe, nici situația financiară nu este una prea fericită. „Municipalitatea nu are bani suficienți să reabiliteze într-un termen atât de scurt clădirile. Mare parte dintre turiștii care trec pragul Timișoarei, vin pentru această rezervă arhitecturală. Sunt atât de multe stiluri pe un spațiu atât de restrâns. Timișoara nu are nicio șansă să arate bine în 2021, dacă ne uităm cum arată clădirile”, a mai spus Ilie Sîrbu, aflat în studioul HDV.

Timpului scurt și lipsei de fonduri li se adaugă și dezinteresul celor care ar putea face diferența, crede președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei. „Nu interesează pe nimeni. Noi stăm acum și nu suntem în stare să cârpim ce au construit oamenii înaintea noastră. Chiar și clădirile din perioada interbelică zac vai de mama lor și se dă vina într-una pe proprietari, cărora li se spune că sunt nesimțiți. Dar printre acei proprietari nesimțiți se află și Primăria Timișoara. Timișoara arată jalnic și nu o văd să fie reabilitată până în 2021”, a comentat Ilie Sîrbu.

Întrebat dacă a primit amenințări până acum din pricina modului în care se implică, invitatul PRESSALERT LIVE nu s-a ascuns să admită că „da, am primit amenințări. Foarte multe telefoane de genul. După ultima emisiune de aici am fost sunat de trei ori de un număr necunoscut. Au fost multe amenințări pe Facebook, foarte multe mesaje prin care mi se spunea că nu e bine ce fac. Noi mergem înainte. O singură dată mi s-a întâmplat să-mi ofere cineva niște foi. Nu vreau să bravez, dar le-am refuzat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.