Jaf la Banca Raiffeisen. Zeci de bancomate, din Timișoara și din țară,...

Jaf la Banca Raiffeisen. Zeci de bancomate, din Timișoara și din țară, golite, într-o noapte, de 3,8 milioane de lei. Ce metodă incredibilă au folosit hoții

1
DISTRIBUIȚI
Foto: adevarul.ro

O rețea de crimă organizată care, printr-o metodă informatică sofisticată, a reușit să fure o sumă fabuloasă din 32 de bancomate din România, din care au extras bani într-o singură noapte, a intrat în atenția procurorilor DIICOT Iași. Infractorii informatici ar fi controlat de la distanţă ATM-urile în aşa fel încât maşinile ar fi eliberat banii fără a fi folosite fizic. Au reușit să fure, astfel, 3,8 milioane de lei, potrivit adevarul.ro.

Membrii reţelei au scos banii de la bancomate Raiffeisen din Iaşi, Bucureşti, Suceava,  Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Oraştie şi Crevedia, susţin procurorii DIICOT. Hackerii au compromis sistemul informatic după ce au trimis un e-mail către banca românească, în care se pretindea că expeditorul ar fi Banca Centrală Europeană. „Emailul conţinea un fişier RTF în ataşament, fişier care exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word şi care avea instalat un program maliţios denumit Cobalt Strike”, se arată într-unul dintre rapoartele interne ale băncii, prezentat de bzi.ro, citat de adevarul.ro.

Astfel, hackerii, cel mai probabil originari din Rusia, bănuiesc anchetatorii, au reuşit să comande toate bancomatele băncii româneşti.


Lovitura s-a dat în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, atunci când din 32 de bancomate din ţară au început să iasă bani. „Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un număr de 32 de ATM-uri bancare, în noaptea de 03/04.09.2016, în intervalul orar preponderent 17:38 – 19:44 şi 21:50 – 00:29, iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau – aşa cum s-a arătat anterior – echipate cu rucsacuri şi articole de vestimentaţie care să le asigure anonimatul (şepci şi ochelari de soare). Toate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate – fie de la centrul de comandă al grupării, fie prin alţi membri ai grupului – cu privire la locaţiile unde se află ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infracţional al fraudei informatice, confirmând participanţilor care îi coordonau prezenţa la ATM şi păstrând legătura permanentă cu aceştia prin aplicaţiile de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operaţiunilor frauduloase de eliberare de numerar de către ATM”, menţionează procurorii DIICOT într-un document oficial, potrivit sursei citate.

Un singur complice, pe nume Dimitrii Cvasov, a fost prins, la Iaşi, la scurt timp după ce extrăsese 80.000 de lei de la un bancomat din oraş. El a fost arestat, iar anchetatorii încearcă acum să afle cine sunt şefii grupării, cum pot fi aceştia prinşi şi dacă mai pot recupera sumele de bani care au dispărut. Oficialii Raiffeisen încă nu au comentat incidentul.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.