La capătul răbdării: protest inedit al unor săteni din vestul țării împotriva...

La capătul răbdării: protest inedit al unor săteni din vestul țării împotriva autorităților care-i lasă cu drumul ”bombardat” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Drumurile pline de gropi din județul Arad nu mai sunt de multă vreme o excepţie, chiar dacă multe dintre ele pornesc chiar din capitala de judeţ şi leagă municipiul de alte oraşe şi localităţi importante din punct de vedere turistic. Într-o situaţie deplorabilă se află de multă vreme şi drumul judeţean care leagă oraşul Lipova de judeţul Timiş şi alte sute de kilometri de drumuri judeţene. De ani de zile, administraţia judeţului, condusă în prezent de Iustin Cionca, devenit acum membru PNL, se dovedeşte incapabilă să facă reabilitări de calitate, pentru a aduce drumurile la standarde acceptabile, şi aruncă întreaga responsabilitate pe guvernarea pesedistă, care pune piedici Aradului, boicotând munca administraţiei locale pentru binele judeţului.

Administraţia judeţeană s-a arătat impasibilă la postările ironice de pe facebook, precum cea în care apare o vacă în zbor în drum spre Ineu, de teama gropilor de pe drumul Arad-Şiria.

Ieri, răbdarea locuitorilor din comuna arădeană Horia, care au un drum jduețean într-o stare deplorabilă, a ajuns la limită şi, sătui de promisiuni şi de cârpeli cu pietre şi bolovani, au decis să recurgă la un protest public, pentru a face cunoscută delăsarea autorităţilor judeţene în întreaga ţară. Protestul a început în centrul satului, unde, în jurul orelor prânzului, s-au adunat în jur de 400 de localnici. Aceştia au pornit apoi pe şosea, au traversat-o de mai multe ori pe jos şi peste o sută de maşini au circulat în coloană, blocând ceea ce a mai rămas din şosea. Mai multe gropi din carosabil au fost umplute cu diferite piese de maşini stricate din cauza drumului ciuruit, obligându-i pe proprietarii maşinilor la cheltuieli considerabile, care se puteau evita dacă drumul ar fi fost întreţinut.

Un drum judeţean abandonat

De ani buni, drumul de la ieşirea din Arad spre Horia, sat aflat la doar câţiva kilometri de municipiu, iar mai departe spre Şiria, se află într-o stare deplorabilă şi a devenit aproape impracticabil. În urmă cu câţiva ani s-a făcut o legătură rutieră între centrul de comună Vladimirescu şi satul aparţinător Horia, iar administraţia judeţeană şi locală a prezentat cu mândrie această investiţie, subliniind că ea vine în sprijinul locuitorilor din Horia care pot ajunge direct în centrul de comună, pe un drum mai scurt. Cealaltă şosea a fost însă lăsată de izbelişte de vreo şapte ani, nu s-au mai făcut nici măcar obişnuitele cârpeli, iar cei care doresc să ajungă direct la Arad au de ales între a ocoli prin Vladimirescu sau a-şi face praf maşinile, deşi plătesc o serie de taxe şi impozite pentru a avea drumuri civilizate. În plus, accidentele care se produc pe această aşa-zisă şosea, sunt peste medie şi mulţi au sfârşit tragic aventurându-se pe acest drum. Protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste până când drumul nu va fi asfaltat.

Deocamdată, mai-marii judeţului au promis că drumul va fi reparat de îndată ce condiţiile meteo vor permite acest lucru.


Rămâne de văzut dacă drumul va fi refăcut conform standardelor sau dacă lucrările se vor rezuma la cârpeli de mântuială.

Surse foto: newsar.ro, livearad.ro (video), specialarad.ro. ziare.com, news.ro, radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.