Mega-rețeaua care a traficat peste 2.000 de migranți prin Timișoara, anihilată printr-o...

Mega-rețeaua care a traficat peste 2.000 de migranți prin Timișoara, anihilată printr-o operațiune sincron româno-germană FOTO UPDATE 2 Ce a declarat liderul grupării din România

1
DISTRIBUIȚI

 

DIICOT Timișoara, împreună cu EUROPOL și autoritățile din Germania, a declanșat, în această dimineață, o operațiune fără precedent de anihilare a unei rețele care a asigurat trecerea ilegală din Turcia până în vestul Europei a peste 2.000 de migranți. În paralel, polițiștii de la ”Crimă Organizată” Timișoara au descins în 12 locații din Timiș pentru a-i ridica pe membrii grupării care operau în vestul țării, iar cei din Germania pentru a-i reține pe cei care acționau acolo.

Însoțiți de o echipă de intervenție de la Detașamentul Antiterorist al Jandarmeriei, polițiștii de la ”Crimă Organizată” și DGA au descins și la locuința liderului grupării din România, care își închiriase un apartament pe Calea Aradului. Când au bătut la ușă, anchetatorii au auzit mișcare înăuntru, dar nimeni nu s-a grăbit să le deschidă. Polițiștii de la Brigada pentru Operațiuni Speciale au observat că de la geam un individ a aruncat o plasă albă în fața blocului. În acel moment, jandarmii au forțat intrarea, spulberând ușa cu ”berbecul”, în timp ce suspectul striga ”Stați, măi! Stați, măi!” În câteva secunde, a fost încătușat. Alte echipe percheziționează mai multe pensiuni unde erau adăpostiți migranții.

Investigațiile au fost începute în urmă cu un an când autoritățile române au stabilit că în Timișoara acționează o grupare care asigura tranzitul migranților originari din Orientul Mijlociu și Asia aflați în Turcia spre Germania. Prețul – 4.000 -5.000 euro pentru fiecare persoană. Sumele erau date în tranșe prin metoda Hawala – banii erau plătiți de o persoană de încredere, căreia îi fuseseră încredințat ”onorariul”, membrilor rețelei după ce se confirma că migranții au trecut dintr-o țară în alta sau la destinație.

Informațiile culese de polițiștii de la ”Crimă Organizată” au scos la iveală că sirienii și irakienii care voiau să ajungă în Germania erau ghidați de segmente ale rețelei pentru fiecare naționalitate, iar cei care acționau în Timiș era părți ai unei rețele mult mai ample. În aceste condiții, a fost inițiat de DIICOT un JIT (Joint Investigation Team), colaborându-se cu autoritățile din Germania și Europol pentru identificarea tuturor membrilor grupării. S-a stabilit că fiecare dintre segmentele naționale ale rețelei era coordonat de un lider zonal,iar legăturile erau realizate doar prin Whats Up sau Viber. Migranții erau avertizați, de asemenea, să-și închidă telefoanele mobile când treceau granița pentru a nu fi salvată nicio coordonată GPS, iar dacă erau prinși să aibă grijă ca mobilele să revină la setările din fabrică.

Liderii din Serbia și România stabileau când urma să fie trecut ilegal un grup de migranți peste fâșia verde. Imediat, era alertat un trasportator care pleca să-i ridice pe migranți după ce se primea locația de pe GPS, transmisă pe aplicațiile online folosite. După ce încărcau transfugii, șoferii primeau în timp real pe telefoanele mobile la care pensiune din Timișoara sau din apropiere urmau să-i ducă. Ulterior, erau organizate grupuri pentru a fi transportate mai departe spre Ungaria, Austria și Germania. De obicei, erau urcate în TIR-uri. Unul dintre grupuri a fost oprit în vama Nădlac, în camionul respective fiind 111 persoane, dintre care 42 de copii. În baza acordului de colaborare internațională, autoritățile române au transmis omologilor din Germania informații în baza cărora au fost descoperite nu mai puțin de 54 de transporturi de migranți, ultimul acum trei zile când nemții au prins 45 de transfugi.

UPDATE Anchetatorii au mai descins și la Centrul de Refugiați de la Horia, județul Arad.


De aici a fost ridicat un suspect.

UPDATE 2 Liderul grupării din România a fost scos din apartament încătușat la ora 11.30. Acesta a susținut că nu știe de ce a fost ridicat de polițiștii de la ”Crimă Organizată”. Când a fost întrebat de ce nu a deschis ușa, a susținut că dormea și că nu are niciun fel de legătură cu traficul de migranți. Acesta urmează să fie dus la audieri, alături de ceilalți suspecți, la DIICOT Timișoara. Într-un alt bloc de pe Calea Aradului, polițiștii au găsit trei migranți care intraseră ilegal în România, o femeie cu un copil de doi ani și un adolescent.

Foto: Virgil Simonescu

1 COMENTARIU

  1. Frumos, un mare bravo polițiștilor!
    Totul e ok…dar am o mare nelamurire!
    Prezenta DGA. ..ne lasă să înțelegem că aceștia au functionat cu „ajutorul” unor funcționari publici?
    Au fost complicități din partea unora ce trebuiau sa păzească frontiera???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.