Povestea hergheliei din Banat cu o tradiție de două secole. Ce rasă...

Povestea hergheliei din Banat cu o tradiție de două secole. Ce rasă de cai este crescută doar aici FOTO

2
DISTRIBUIȚI
<


p>

Iubitorii de natură sau de animale pot găsi, nu departe de Timişoara, câteva locuri de destindere numai bune de vizitat la început de primăvară, când natura înverzeşte şi zilele mohorâte de iarnă au rămas o amintire.

Herghelia de la Izvin

La mai puţin de 20 de kilometri de Timişoara, pe drumul spre Lugoj, se află satul Izvin, unde Ottilik Péter a construit, în 1893, un conac care îi poartă numele şi a înfiinţat o fermă numită Kopasztanya. La Izvin existase o herghelie înfiinţată încă din 1818, care adăpostea şi o parte din caii trupelor imperiale de cavalerie, iar tradiţia creşterii cailor de rasă datează din 1855. Herghelia de la Izvin a fost desfiinţată după al doilea război mondial, spaţiul fiind transformat într-o fermă de vaci, dar a fost reînfiinţată în 1968, prin mutarea a 118 iepe şi şapte armăsari de la Pădureni, iar la ora actuală este una dintre cele mai mari din ţară. Sediul acesteia este conacul Ottilik, aflat în patrimoniul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, care, spre deosebire de altele, este bine întreţinut, fără să fi suferit modificări care să schimbe prea mult construcţia iniţială.

Din anul 2002, Romsilva a preluat şi herghelia. Aceasta are la dispoziţie peste 800 de hectare de teren pe care se cultivă cerealele necesare pentru hrana cailor şi este amenajată păşunea. Principala menire a hergheliei a fost aceea de a creşte cai din rasele Nonius – aceasta fiind singura herghelie din ţară unde este crescută această rasă de cai – Ardenez, dar şi Pur Sânge Englez, iar armăsarii de la Izvin sunt folosiţi şi pentru montă, însă doar pentru iepele localnicilor, în scopul de a îmbunătăţi rasele de cai existente.

Cai pentru sportivi şi turişti

Caii de la Izvin se află însă şi la dispoziţia sportivilor de performanţă precum şi a iubitorilor de cai şi de echitaţie, pentru a-şi petrece într-un mod plăcut timpul liber. Caii şi călăreţii pentru obstacole sunt pregătiţi la manejul din Timişoara, iar sportivii care activează în cadrul clubului au participat la diverse competiţii locale sau la cele desfăşurate de Federaţia Ecvestră Română.

În ultima vreme, clubul sportiv a pus accent pe pregătirea copiilor şi a juniorilor, rezultatele obţinute fiind deosebit de promiţătoare. Totodată, caii de la Izvin participă la expoziţiile şi târgurile agricole din Timişoara şi Ungaria, aprecierea de care se bucură caii crescuţi în România fiind veche de mai multe secole. Herghelia de la Izvin oferă şi proprietarilor de cai un serviciu de pensiune cu furajare şi îngrijire completă, atât la manejul hipic din Timişoara, cât şi la herghelia Izvin. Herghelia poate fi vizitată şi oferă turiştilor posibilitatea de a călări pe cai sau ponei, plimbări cu trăsura sau cursuri de călărie. Un alt proiect este turismul ecvestru, care cuprinde vizitarea parcului de la Charlottenburg, viile şi cramele de la Recaş, sau pădurea şi lacul de la Ianova.

Herghelia este deschisă publicului zilnic, de luni până sâmbătă, în afara intervalului orar 12.00 – 15.00, iar duminica, numai în cursul dimineţii. Vizitarea cailor este gratuită, dar orele de călărie şi plimbările se fac contra cost.

Surse foto: banatur.com, imperialtransilvania.com

2 COMENTARII

 1. in romania la radauti exista splendoarea shagya araba cu toate liniile …..
  la mangalia pur sange arab
  sambata de jos lipitan
  jegalia si cislau pur sange englez si cal de sport romanesc,plus celelalte herghelii si depozite de armasari -o ADEVARATA COMOARA GENETICA CABALINA.
  Este bIne ca se mai incearca si cu selle franceza o rasa dezvoltata in franta exceptionala

 2. romania
  rasa shagya arab de la radauti cu toate liniile sale trebuie mentinuta fiind o comoara genetica nationala cabalina
  alaturi de pur sangele arab -mangalia
  lipitan-sambata de jos
  cislau – pur sange englez
  jegalia-cal de sport romanesc plus toate hergheliile si depozitele de armasari

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.