Povestea unui eveniment cu ștaif: Festivalul Internațional de Chitară de la Timișoara

Povestea unui eveniment cu ștaif: Festivalul Internațional de Chitară de la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În octombrie 2015, Timişoara s-a îmbogăţit cu un nou eveniment artistic cu ştaif, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară.

Evenimentul a cuprins cursuri de măiestrie, conferințe, recitaluri și concerte ce s-au desfășurat la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” și Sala „Orpheum” a Facultății de Muzică și Teatru.

Printre cei care au fost prezenţi la acest debut de festival s-au numărat Dale Kavanagh și Thomas Kirchhoff, care alcătuiesc Amadeus Guitar Duo. Pe lângă activitatea lor camerală, cei doi susțin adesea concerte împreună cu mari orchestre simfonice în care interpretează compoziții pentru două chitare și orchestră de Joaquin Rodrigo, Gheorghe Zamfir, Sérgio Assad, Harald Genzmer, Carlo Domeniconi, Jaime M. Zenamon, Roland Dyens, Antonio Vivaldi și Joseph Haydn.

Cei doi artiști predau la Musikhochschule în Detmold, Germania și au întemeiat unul dintre cele mai mari festivaluri de chitară clasică din lume – Guitarsymposium Iserlohn, Germania. În cadrul festivalului au avut loc și două conferințe, inclusiv cea numită  „Eduard Pamfil și chitara în România”. Melomanii au putut asista şi la o expoziţie de instrumente tradiționale cu coarde ciupite, prezentată de Ovidiu Papană.

În luna martie a anului trecut, cea de-a doua ediție a festivalului s-a desfăşurat la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, Sala Barocă a Muzeului de Artă şi la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Printre invitaţii acestei ediţii s-au numărat Marco Tamayo, Anabel Montesinos, Gabriel Bianco, Uros Dojcinovic, Costin Soare, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Alexandru Crețescu, Ion Dorobanțu și Gianluca Vanzelli.

Continuă dezvoltare și extindere

Festivalul a apărut, conform organizatorilor, din mai multe motive, primar fiind acela de a asculta muzică de calitate pentru chitară.

„Festivalul este, la această oră, preponderent de factură clasică. În al doilea rând, faptul ca Timisoara a avut și are chitarişti de frunte în orice gen muzical cerea crearea unui astfel de forum.


Ediția din acest an aduce pe scena clubului Reflektor chitariști importanți ai Timișoarei, într-un concert care va avea jazz, blues, fusion, acoustic. În al treilea rând, faptul că Timisoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 ne stimulează să creștem magnitudinea festivalului. Promovăm tinerii chitariști, compoziția pentru chitară și conferințe pe teme actuale ale muzicii pentru chitară. Şi nu în ultimul rând nevoia de a aduna laolaltă pe iubitorii muzicii pentru chitară cu chitariștii de orice vârstă, nivel de pregătire și gen muzical. Ne dorim să devină un eveniment important de profil pentru zona de vest a țării și desigur euroregional“, a declarat Ion Dorobanţu, directorul artistic al festivalului.

Iniţiatorul acestui eveniment a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Craiova (1992-1997), apoi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, unde şi-a luat diploma de licenţă în muzică – specialitatea interpretare instrumentală chitară. Este doctorand al aceleiaşi universităţi, cu tema „Chitara clasică în secolul XX – consideraţii interstilistice” (1994-1997). A fost profesor al Cercului de Chitară, de la Casa de Cultură a Tineretului din Iaşi între anii1994 şi 1998 şi tenor în cadrul Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova”. Din 1998, se stabileşte la Timişoara, unde devine preparator la Catedra de Pedagogie instrumentală, Facultatea de Muzică Timişoara 2001-2008), asistent la Catedra de Interpretare Instrumentală, Facultatea de Muzică Timişoara (2005-2008) şi lector universitar la Facultatea de Muzică „Richard Oschanitzky” din Timişoara – specializarea jazz şi muzica uşoară. Ion Dorobanţu este iniţiator, fondator sau membru al mai multor grupuri şi proiecte muzicale.

„Festivalul a fost bine primit de public, ediţia a II-a căpătând deja o consistență îmbucurătoare. Ne dorim o prezență mai mare din partea tinerilor, asupra cărora ne îndreptăm cu precădere atenția, în special la cursurile de măiestrie organizate pe durata festivalului. Festivalul este în continuă dezvoltare și extindere, așa cum spuneam, ne dorim pe viitor nu doar muzică clasică, fără indoială fiind totuși cea mai complexă formă de exprimare muzicală, dar și muzică superior elaborată în genuri muzicale precum jazz, jazz-manouche, flamenco, acoustic fusion, rock-fusion, fado, tango, brazilian, cuban, country, etc.“, spune Ion Dorobanţu.

 

 

După două ediţii încununate de succes, Festivalul Internaţional de Chitară Timişoara revine, în perioada 10 – 16 martie, cu o serie de evenimente care vor aduce şi de această dată în oraşul nostru artişti de renume internaţional. În programul festivalului din acest an se numără un eveniment numit All Guitars in Concert (cu Ilie Stepan, Toni Kuhn, Horea Crișovan, Dan Silviu Iliescu, Mircea Bunea, Ion Dorobanțu), recitaluri cu Ioana Gandrabur, Gruber and Maklar Duo, masterclass cu Johannes Moeller, recitaluri cu Thomas Kirchhoff, Dale Kavanagh, Christian Gruber, Peter Maklar.

 

Foto: Alin Zelenco

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.