Protocolul dintre SRI şi Parchetul General a fost desecretizat. Ce presupune acordul...

Protocolul dintre SRI şi Parchetul General a fost desecretizat. Ce presupune acordul încheiat în 2009

0
DISTRIBUIȚI

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, astăzi, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini, scrie Mediafax.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete.

Întrebat dacă ofiţerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:” Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofiţerul SRI să îşi aroge atribuţii altele decât cele prevăzute de lege. (…) Nu veţi avea surprize citind acest protocol pentru că veţi constata că se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea. Se vorbeşte despre drepturile cetăţenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal”.

Marincea a explicat că ofiţerii SRI au atribuţia de a furniza informaţii către procurori, urmând, mai departe, ca parchetul să decidă ce au de făcut cu acele date.

„Foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să îşi depăşească atribuţiile, însă, ofiţetii SRI au furnizat informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii, cu acele informaţii, trebuia să producă probe pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată. (…) Dacă există un caz de derapaj, ne arătăm toată disponibilitatea şi nu vrem să muşamalizăm un astfel de caz dacă există”, a precizat Marincea.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a exlicat că protocoalele dintre SRI şi alte instituţii nu sunt decât norme de aplicare a legii.

„Aceste protocoale (…) reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale cu mai multe instituţii ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre aceste instituţii, nu pe lângă lege, nu dând atribuţii suplimentare nici Serviciului Român de Informaţii, nici celorlalte instituţii, ci punând în aplicare legea.


Sunt norme de lucru. (…) Majoritatea instituţiilor manipulează documente cu caracter clasificat, iar SRI este autoritate naţională pentru protecţia acestor documente cu caracter clasificat”, a mai spus reprezentantul SRI.

De asemenea, acesta a confirmat că SRI-ul are protocoale încheiate şi cu alte instituţii ale statului, cum ar fi CNAS, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, AJOFM, Inspecţia Muncii sau Ministerul Culturii.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a precizat că protocolul încheiat în 2009 între SRI şi Parchetul General nu se mai aplică după decizia 61/20216 a Curţii Constituţionale, menţionând că declasificarea acestuia nu mai poate afecta securitatea naţională în niciun fel.

În textul documentului se precizează, la secțiunea ”Domeniul cooperării”, că ”partile coopereaza, potrivicompetentelo și atributiilor prevazute de lege, in activitatea
de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii și combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenintarile Ia adresa securitatii nationale și a altor infractiuni grave, potrivit legii”. 
Documentul complet poate fi consultat pe site-ul sri.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.