Risc ridicat de avalanșă în munții din vestul țării. Ce recomandă salvamontiștii

Risc ridicat de avalanșă în munții din vestul țării. Ce recomandă salvamontiștii

0
DISTRIBUIȚI

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului ridicat de avalanşă din masivele Parâng, Retezat şi Vâlcan, unde, la acest sfârşit de săptămână, stratul de zăpadă depăşeşte un metru, iar temperaturile ridicate preconizate pentru următoarele zile pot determina cantităţi mari de omăt să plece la vale.

„Există un risc de avalanşă ridicat în zonele situate la altitudini mai mari de 1.700 de metri, expuse şi fără vegetaţie.


Acolo s-a acumulat o cantitate foarte mare de ninsoare, iar căldura din această perioadă va determina, cu siguranţă, avalanşe de pe feţele încărcate cu zăpadă”, a declarat vineri, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiştii se aşteaptă ca pe anumite trasee de munte să fie prezenţi practicanţii schiului de tură, aceştia fiind sfătuiţi să meargă cu mare atenţie deoarece pot declanşa alunecări de zăpadă chiar prin propria greutate a corpului.

„Estimăm că vor fi mulţi turişti care vor merge la munte pentru a practica schiul de tură şi există riscul ca unele avalanşe să fie declanşate chiar cu propria greutate. Sunt practicanţi ai schiului de tură care preferă să meargă şi în zone mai puţin umblate şi de aici riscul ca zăpada să plece la vale”, a mai spus Bodean.

Potrivit măsurătorilor salvamontiştilor, grosimea stratului de zăpadă la munte depăşeşte un metru, cel puţin 40 de centimetri din acesta fiind ninsoare depusă relativ recent.

Pe de altă parte, iubitorii sporturilor de iarnă pot merge la schi în staţiunile consacrate, respectiv Straja, Parâng şi Râuşor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.