România fără proiect

România fără proiect

0
DISTRIBUIȚI

Dacă întrebi un politician sau un cetățean care este proiectul României pentru 2030, vei primi fie un răspuns șablon, fie un ridicat de umeri. Mai toți sunt preocupați de astăzi, cel mult de mâine dacă nu-și pot atinge obiectivele imediat. Și exemplele sunt nenumărate.

Legile justiției, subiect care de luni de zile este în prim plan, nu sunt modificate ca într-adevăr să avem un echilibru și a evita excesele, ci pentru ca unii să scape. Cu orice chip. Pentru că frica de pușcărie este mare. Și atunci schimbă legile ca să le pice bine și nu mai contează faptul că sunt nenumărați alți nemernici care sunt salvați.


Așa sunt respinse inclusiv modificări absolut decente și necesare pentru că totul se analizează la pachet. Pe nimeni nu interesează cu adevărat ca sistemul judiciar să fie puternic și independent. Totul e analizat prin prisma ”oportunității politice”, după cum ne-a lămurit președintele României.

De ani de zile se vorbește despre descentralizare și reorganizare administrativ-teritorială. Deși este evidentă o nouă redesenare din acest punct de vedere, măcar pentru a permite atragerea cât mai eficientă a fondurilor europene, micile calcule politice stopează orice demers. Este mai important să ții România fărâmițată pentru că, automat, sunt mai multe funcții și, implicit, bani ai statului de cheltuit. Calculele meschine ale politrucilor de toate culorile politice și lipsa oamenilor de stat care să își definească reformele sunt esența stagnării. În tot acest timp, poporul este hrănit cu telenovele autohtone care-l fac să uite de chestiunile cu adevărat importante pentru un stat.

Fără un proiect de țară, România este condamnată să-și improvizeze o busolă din instinctul de supraviețuire al celor care mai cred că trebuie să se întâmple ceva bun în spațiul acesta. La cum arată lucrurile acum, aceștia par tot mai puțini, însă salvarea este în marea mută care, de mulți ani, nu merge la vot și nu se implică. Acum înțeleg că tricourile cu ”mă piș pe el de vot” nu sunt decât cea mai perversă formă de dinamitare a democrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.