Sârbi angajați în România. Ce metodă au găsit companiile din Banat pentru...

Sârbi angajați în România. Ce metodă au găsit companiile din Banat pentru aducerea cetățenilor din țara vecină

0
DISTRIBUIȚI

locuri de munca

Companiile din vestul țării care se confruntă cu un deficit de personal au găsit o metodă mai ușoară prin care să angajeze cetățeni sârbi. În condițiile în care Serbia nu este în Uniunea Europeană, soluția găsită a fost ca angajații să fie „detașați” pe teritoriul României.

Lipsa forței de muncă dă mari bătăi de cap companiilor din vestul țării, care reușesc tot mai greu să angajeze personal calificat. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a Județului Timiș, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, rata șomajului era de doar 1%, existând puțin peste 3.500 de șomeri. Astfel, Timișul ocupă poziția a doua, după Ilfov, în topul județelor cu cei mai puțini șomeri din țară.

„O rată mică a șomajului aduce un dezechilibru pe piața forței de muncă, un deficit de forță de muncă pe care angajatorii îl resimt tot mai greu. Avem foarte multe locuri de muncă vacante și puțini oameni pe care să-i plasăm pe aceste locuri. Cu toate acestea, rata de ocupare este destul de mare, deci angajatorii reușesc, prin intermediul nostru, prin intermediul serviciilor private de ocupare, să-și găsească forță de muncă”, a declarat Simona Potîng, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a Județului Timiș.

Reprezentanții AJOFM Timiș spun că nu puține sunt persoanele care lucrează în județul nostru venite fiind din Mehedinți, Hunedoara, Caraș-Severin sau Olt, cărora statul le oferă o serie de facilități.

De asemenea, în companiile din județul Timiș ar lucra și numeroși muncitori din Serbia.


Pentru că aceste persoane sunt mai greu de angajat pe teritoriul României, Serbia nefiind în Spațiul Economic European, angajatorii au găsit o altă soluție mai ușoară, de asemenea legală.

„Pentru angajarea unor cetățeni care nu sunt din Spațiul Economic European, angajatorii trebuie să obțină acel permis de muncă și Serviciul Român de Imigrări are cea mai mare contribuție la aceasta. Rolul nostru, ca agenție pentru ocuparea forței de muncă, este de a încerca să găsim angajatorilor personal din județul nostru sau din Spațiul Economic European, iar dacă nu le putem pune la dispoziție personal, atunci le eliberăm o adeverință în care le spunem că pe un anumit domeniu nu există persoane în baza noastră de date sau în Spațiul Economic European care să ocupe acele locuri de muncă. Tot jobul nostru în această situație este această adeverință, o componentă a dosarului pentru a obținere permisul de muncă”, a explicat Simona Potîng.

Cu toate acestea, directorul executiv al AJOFM Timiș spune că instituția pe care o conduce nu a primit multe astfel de cereri pentru eliberarea de adeverințe necesare companiilor care doresc să angajeze personal din afara Spațiului Economic European.

„Nu am primit foarte multe astfel de cereri. Însă am înțeles că foarte multe persoane din Serbia lucrează în România, iar o explicație ar fi că este posibil să lucreze în acel sistem de deplasare. Adică sunt angajați de o firmă din Serbia și detașați pe teritoriul nostru, pentru că altfel nu se justifică de ce nu au venit la noi să depună acea ofertă pentru a obține adeverință. Sunt sârbi care lucrează pe teritoriul țării noastre și sunt convinsă că lucrează legal”, a conchis Simona Potîng.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.