Șeful Direcției pentru Cultură Timiș, lovitură devastatoare pentru primarul Robu în scandalul...

Șeful Direcției pentru Cultură Timiș, lovitură devastatoare pentru primarul Robu în scandalul procesiunii romano-catolice de Florii

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a primit, în această seară, o lovitură devastatoare în scandalul procesiunii romano-catolice de Florii de la un liberal – Sorin Predescu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Vă reamintim că reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice au acuzat faptul că Primăria Timișoara a permis ca în ziua de Florii să fie organizat în Piața Unirii un semimaraton ”fără ca riveranii, în special instituții de cult, să fie consultate în acest sens. Din păcate, anul acesta, pentru prima dată în perioada post-decembristă, procesiunea tradițională de Florii, ce avea loc an de an între Str.


Augustin Pacha nr. 4 și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii nu a putut avea loc”. De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți și de faptul că Sfânta Liturghie, oficiată în Domul Catolic, a fost „grav deranjată” de zgomotele emise de difuzoarele puternice, iar toalete ecologice și tomberoane de gunoi au fost montate pe fațada principală a clădirii.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, într-o declarație pentru opiniatimisoarei.ro, a susținut că ”a fost o scapare, la care nu s-ar fi ajuns daca Episcopia se adresa, cum cere legea, Comisiei de Ordine Publica pentru procesiune. S-ar fi aprobat traseul, evident, si-atunci s-ar fi avut grija sa nu se suprapuna cu crosul”.  Pe contul său de Facebok, șeful Direcției pentru Cultură a dovedit că administrația condusă de Nicolae Robu nu cunoaște legea, contrazicându-l pe edilul care a ăncercat să dea vina pe reprezentanții bisericii. ”Puțină legislație pentru cei din Primaria Timișoara. Pentru că li se pare firesc să amplaseze toalete ecologice pe fațada Domului Catolic și să facă semi-maratoane amplificate la boxe în Piața Unirii (Domplatz). Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice
Art. 9.

(5) În zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult este interzisă desfășurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfășoară serviciu religios, a unor manifestări care, prin poluarea sonoră sau vizuală pe care o produc, pot impieta asupra desfășurării serviciului religios.

(6) Prin excepție, se pot organiza manifestări de genul celor prevăzute la alin. (5), cu acordul autorității religioase care administrează lăcașul, în condiții care să nu impieteze asupra desfășurării serviciului religios”, a notat Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.