Senator USR despre acordurile SRI cu alte servicii: „Eu nu sunt convins...

Senator USR despre acordurile SRI cu alte servicii: „Eu nu sunt convins că acele protocoale există”. Cine consideră ar trebui să facă legile serviciilor speciale

0
DISTRIBUIȚI

 

Membru în Comisia de supraveghere a SIE din Parlament, senatorul Nicu Fălcoi nu este convins că protocoalele SRI cu alte instituții, cum ar fi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, chiar există, chiar dacă despre acestea a vorbit chiar și directorul SRI.

„Mi se pare normal ca orice protocol se semnează între două servicii să respecte legea. Atâta timp cât acestea respectă cadrul legislativ din România, totul este firesc, peste tot în lume se practică asta. Eu nu știu în primul rând dacă acele protocoale există. La câte declarații am văzut în ultimul timp mă îndoiesc de absolut orice, atâta timp cât nu le văd, cât nu sunt sigur. Certitudini sunt în momentul în care vor fi declasificate și le vom putea vedea. Nu știu câte astfel de documente s-au semnat între serviciile secrete și alte servicii din România”, a spus Nicu Fălcoi la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Acesta admite că legile pe baza cărora funcționează serviciile speciale trebuie schimbate, dar nu crede că parlamentarii au calificarea necesară.


„SRI și SIE funcționează pe legi din 1991. E vorba de schimbarea tuturor legilor de funcționare a serviciilor speciale din România. Se ridică foarte des această problemă în Comisia de Apărare, în Comisia de supraveghere a SIE. Proiectele de lege pentru serviciile speciale nu pot fi făcute de parlamentari, pentru că nu avem toate cunoștințele necesare pentru a face un proiect foarte bun. Trebuie făcute de profesioniști, de cei care lucrează în domeniu și noi putem să venim cu amendamente, să limităm prerogativele în cazul în care depășesc cadrul democratic, dacă ni se pare că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui. Câteodată și profesioniștii exagerează din dorința de a avea cât mai multe instrumente la îndemână”, este de părere senatorul de Timiș.

Fostul pilot militar a lăsat de înțeles că legile sunt în pregătire, dar nu are nicio idee despre momentul când ar putea fi introduse în dezbatere. „În privința acestor legi din păcate nu a fost avansat încă un termen, eu am insistat de mai multe ori că ei ar trebui să se grăbească cu trimiterea lor către Parlament. De cele mai multe ori toate aceste lucruri țin de cei care dețin majoritatea, cei care dețin puterea, ei hotărăsc ritmul în care se desfășoară aceste lucruri, noi din Opoziție nu avem nicio posibilitate să intervenim, în afară de a atrage atenția din când în când”, a mai spus Fălcoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.