Senatorul Fălcoi nu este Gică Contra în Parlament: „Nu judec un proiect...

Senatorul Fălcoi nu este Gică Contra în Parlament: „Nu judec un proiect de lege după inițiator”. Ce spune despre doctrina USR și despre partidul lui Dacian Cioloș VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Nicu Fălcoi, fost pilot pe MIG-21 și MIG-23, abordează „militărește” și viața politică, unde admite că este încă novice. Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, senatorul de Timiș a vorbit despre „șocul” intrării în Parlament alături de colegii din USR, toți fără experiență în politică, și despre diferența față de viața militară din trecut.

„E complet diferită situația. De unde vin eu, cuvântul era cuvânt, onoarea era onoare, punctualitatea era punctualitate. Mai și glumeam cu colegii, dacă nu începea la timp o ședință, că acolo de unde vin eu 10 secunde înseamnă o eternitate. M-am adaptat, am pretenția despre mine că învăț repede, am învățat ceea ce trebuie să știu în Parlament, reguli și regulamente, acestea sunt primele lucruri pe care le-am făcut. Înainte de prima zi în Parlament, eu și colegii mei ne-am dus la București și am avut o sesiune de training pe regulamentele Parlamentului. Ceilalți aveau oameni cu experiență, sau dacă erau noi avea cine să-i învețe. Niciunul dintre noi nu mai fusese acolo, așa că nu aveam de unde să le știm pe toate de la început. Prima ședință a Parlamentului a fost o sesiune-școală pentru noi”, a povestit Nicu Fălcoi.

Acesta a mărturisit că modul în care votează în privința oricărui proiect de lege nu este dictat de conceptele de „putere” și „opoziție”. „Încercăm să colaborăm cu toată lumea. Eu în parlament nu judec un proiect de lege după inițiator. Pur și simplu îl citesc, și dacă este bun îl votez, nu contează cine l-a propus. De multe ori se supără colegi de opoziție că votăm proiecte de lege ale PSD-ului. Dacă ni se par bune, le votăm, sau votăm împotriva unor proiecte de lege a unor colegi din opoziție, dacă ni se par prost concepute.


În politică niciodată nu este ușor, dar ne vom continua drumul. Încercăm să le arătăm oamenilor că suntem de cuvânt, că facem ce am promis în campanie că vom face, iar oamenii vor judeca. Nu trebuie să ne fie frică de concurență, este loc sub soare pentru toată lumea. Noi chiar am luptat foarte mult și luptăm pentru accesul mai ușor în politică al partidelor noi, al partidelor locale de exemplu. Milităm, avem proiecte de lege introduse în Parlament pentru micșorarea numărului necesar de semnături pentru a putea candida”, a explicat fostul pilot.

Doctrinele sunt perimate

Dacă în România doctrinele politice nu mai au nicio relevanță, USR a pornit din start fără așa ceva. „Eu nu cred că există vreun partid în zilele noastre care să spună că adoptă doar măsuri de dreapta sau doar măsuri de stânga. Mi se pare că e nevoie uneori să adopți măsuri de stânga în domeniul social, la fel cum e nevoie să adopți măsuri de dreapta în domeniul economic. După părerea mea vechile doctrine sunt cam perimate în lumea politică de astăzi”, a spus Nicu Fălcoi

Direcția tânărului partid va fi mai clară în curând. „În foarte scurt timp vom ieși cu o cartă a valorilor USR, din care lumea va înțelege cam unde nepoziționăm noi și doctrinar, dacă vreți. De asemenea, până la sfârșitul anului președintele Dan Barna a promis că vom ieși cu programul de guvernare, la care se lucrează intens. După cum v-am spus, noi vrem să venim cu soluții, unele vor fi de dreapta, altele de stânga. De exemplu, avem oameni în partid foarte apropiați de zona socială, cu siguranță ei își vor impune propriile idei acolo”, a explicat invitatul PRESSALERT LIVE.

Întrebat despre o posibilă colaborare cu Dacian Cioloș, care lansează un nou partid cu platforma România 100, senatorul de Timiș a spus că fostul prim-ministru ar fi oricând binevenit în USR, dar că o migrare spre noua formațiune nu ar fi o soluție viabilă, având în vedere că USR a ajuns al treilea partid din țară. „Toate încercările astea de partide noi din ultimii ani, PP-DD, Noua Republică, Forța Civică, M10, unde am fost și eu membru, toate au fost partide de lideri. USR-ul așa a demarat, însă a depășit această fază, pentru că dacă mergi pe stradă și întrebi cine e președintele USR, puțini vor ști să spună, dar vor ști despre partid. Partidul domnului Cioloș începe cu el, așa pleacă partidul, dar trebuie să treacă peste această fază, iar noi am trecut”, a spus Nicu Fălcoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.