Simona Neumann: „Primăria trebuie să aibă încredere că ceea ce facem este...

Simona Neumann: „Primăria trebuie să aibă încredere că ceea ce facem este bine și just”. Cum va răspunde președintele ATCCE în fața comisiei de etică VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În ciuda atacurilor a căror țintă directă a fost, Simona Neumann, președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, nu este descumpănită. Invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE, aceasta a admis că se aștepta ca astfel de reacții să apară.

„Era de așteptat să se întâmple și în Timișoara acest fenomen. Asta înseamnă că e un proiect viu. Cel mai important este să existe dialog, iar răspunsurile să fie luate în considerare și să se clădească pe baza lor pașii următori. Nu să reluăm de fiecare dată aceleași întrebări”, a reacționat Simona Neumann, aflată în studioul HDV.

Printre reproșurile aduse președintelui executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană se numără prezența soțului său, Victor Neumann, în board-ul asociației. „Nu a fost niciodată un secret, a fost informație publică. Soțul meu a fost ales membru al asociației din 2012, apoi a fost ales în board de adunarea generală, în același an. A ajutat asociația de câte ori a fost nevoie, voluntar, neplătit. Când am venit eu în asociație, am solicitat opinia unui avocat, dacă există conflict de interese. Din punct de vedere al percepției s-a pus problema să-și dea demisia cât mai curând. Ar fi de dorit să nu își mai dea nimeni demisia din board până în aprilie, când va fi alt board”, a spus Simona Neumann.

Unul dintre cei care și-a manifestat scepticismul în ceea ce privește activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană este și primarul Timișoarei, care a decis înființarea unei comisii de etică a instituției pe care o conduce, pentru verificarea asociației. „Cred că domnul primar a motivat necesitatea înființării comisiei de etică și sunt sigură că dacă la nivel de primăriei dorește să o facă, este în ordine”, și-a început discursul Simona Neumann.

Cu toate acestea, comisia de etică a primăriei va fi o chestiune paralelă, care practic s-ar suprapune cu ceea ce asociația are deja pregătit.


„În dosarul de candidatură noi am prevăzut cum va fi organizația restructurată pe parcursul acestui an. În aprilie vom începe cu board-ul și vor fi și alte restructurări. În dosarul de candidatură am prevăzut înființarea unui consiliu de audit intern, consiliu de audit, guvernare culturală și etică, înființat în baza legislației aflată în vigoare. Vom mai avea și alte comisii”, a explicat Simona Neumann.

Întrebată dacă cunoaște baza legală în care Primăria Timișoara înființează comisia de etică, Simona Neumann nu a dat un răspuns concret, însă a spus că Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană se va supune interpelărilor dinspre instituție. „Din rațiuni de transparență nu am refuzat niciodată să răspundem. Ne vom conforma. Vom răspunde în fața unei instituții înființate legal, în fața unui reprezentant al acesteia. Dacă mai fac comisii și alți membrii ai asociației va trebui să ne conformăm tuturor. Încerc să privesc obiectiv, să funcționez în cadrul care există. Cred că din comisie fac parte oameni de bună-credință, sunt cadre universitare pe care eu le respect. Probabil că după prima ședință vor stabili care este și scopul comisiei de etică”, a declarat Simona Neumann, președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Calmarea disensiunilor dintre asociație și ceilalți membrii sau oameni din zona culturală pare să fie principala dorință, chiar dacă odată cu înființarea comisiei de etică la nivelul primăriei arată doar lipsă de încredere față de activitatea asociației, care urmează să aibă o comisie internă. „Primăria trebuie să aibă mai multă încredere că ceea ce facem este bine și just, că banii se cheltuiesc cum trebuie și că totul este etic și în regulă. Dacă acest consilii vor colabora cu noi, sunt sigură că vor face și vom evita pe viitor să mai existe voci neîncrezătoare în oraș. Dacă vom avea un rezultat în sensul că toată lumea va fi împăcată și mulțumită, atunci e bine. Într-adevăr, problema este că se vor dubla unele activități, pentru că activitatea de monitorizare, de evaluare prin audit, de evaluare a eticii, vor fi făcute de consiliile pe care trebuie să le înființăm la nivel de asociație”, a conchis referitor la această temă Simona Neumann, președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.