Sorin Predescu explică de ce Direcția Județeană pentru Cultură nu a luat...

Sorin Predescu explică de ce Direcția Județeană pentru Cultură nu a luat nicio măsură în cazul camerei de supraveghere montată ilegal pe sediul PNL VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură, invitat la PRESSALERT LIVE, a explicat de ce instituția pe care o reprezintă nu a luat nicio măsură în cazul camerei de supraveghere și a cutiei albe, montate pe clădirea unde-și are sediul PNL, care face parte din zona istorică protejată.

„Avem câteva mii de clădiri într-o situație destul de proastă din punct de vedere al infrastructurii în unele cazuri, dar sigur al fațadelor. De cele mai multe ori, fără aprobarea noastră, mai apar intervenții pe clădiri. Noi, ca politică, facem un lucru relativ simplu când ajunge la avizare. În cazul clădirii PNL Timiș e clar, e avizată pentru restaurare. Le dăm avizul pe acea clădire restaurată complet. Practic, atunci când începe restaurarea sediului PNL Timiș, acea cutie va dispărea. Se vor îndepărta toate elementele parazite. Cu cei trei oameni pe care-i am, nu pot să alerg după fiecare cui, suport de steag, să văd cine a pus și cine nu.


Mi-ar trebui măcar câți oameni are primăria la urbanism ca să fac asta”, a explicat Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, aflat în studioul HDV. Este de așteptat ca restaurarea clădirii să înceapă în primăvara acestui an.

Deși nu este de specialitate, Poliția Locală a fost desemnată să aprecieze legea 422/2001, privind clădirile de patrimoniu. „Nu o să înțeleg de ce acei oameni total nepregătiți aplică legea unor abuzivi. Ei ar fi dat amendă, tocmai pentru că nu au simțul de a înțelege ce e reversibil și ireversibil. Nu înțeleg cum această Poliție Locală a fost desemnată să aplice această lege fără niciun fel de control de deasupra. Da, pe teren ei sunt, ar putea să sesizeze, iar cineva din primărie să amendeze. Ei nu au pregătirea necesară”, a declarat Sorin Predescu.

Șeful Direcției Județene pentru Cultură atrage atenția cu privire la clădirile de patrimoniu de pe întreg teritoriul județului Timiș. „Sunt biserici de patrimoniu care se dărâmă văzând cu ochii. Sunt conace istorice care se distrug de la intemperii. Ei au de multe ori proprietari incerți. Problema e de a interveni acolo unde proprietarul nu e clar. Dar e foarte greu să faci protecția patrimoniului cultural când nu ai aliați. Aliații noștri ar trebui să fie administrațiile publice locale. Am ajuns să facem un joc de-a hoții și vardiștii și din cauza aceasta există o dorință foarte mare a actualei guvernări de a desființa aceste direcții și de a da avizarea patrimoniului consiliilor județene, ceea ce ar duce la distrugerea patrimoniului cu legea în mână”, a conchis Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.