Spectacolele lunii aprilie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii aprilie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

Prima zi a lunii aduce pe scena teatrului german spectacolul „Cartea junglei” după Rudyard Kipling. În ziua următoare, acelaşi spectacol va deschide Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, care se va încheia în data de 6 aprilie.

După spectacolul „Micul prinţ”, inspirat din povestea lui Antoine de Saint-Exupéry, seara zilei de 15 aprilie aduce pe scena teatrului o premieră, „Uriaşii munţilor”, de Luigi Pirandello, o coproducţie cu secţia italiană a Teatrului Naţional Croat din Rijeka, Teatrul Sloven de Repertoriu din Trieste, Teatrul „Kosztolányi Dezsö” din Subotica şi Teatrul Albanez din Skopje, în care joacă şi actorii timişoreni Richard Hladik, Silvia Török şi Olga Török. Subiectul piesei este povestea unei trupe de actori care soseşte într-o vilă de munte numită „La Scalogna” (Ghinion) şi doreşte să prezinte un spectacol, dar localnicii le spun că nu e nevoie de teatru, căci lumea care înţelege arta nu mai există. Spectacolul, supratitrat în limbile germană şi română va putea fi văzut pe scena timişoreană şi în următoarele două zile, în 21 şi 23 aprilie va fi jucat la teatrul din Subotica iar în 26 şi 27 aprilie la cel din Skopje. Pe scena timişoreană, în luna aprilie vor mai putea fi văzute spectacolele „Scandal în culise” de Michael Frayn, în 24 aprilie, iar în 26 aprilie „Hotel PM”, un spectacol de teatru-dans de Andrea Gavriliu.

Luna aprilie se deschide la teatrul naţional în prima zi a lunii, cu spectacolul „Sarea în bucate”, care va avea loc în sala mare a teatrului. Aceasta va mai găzdui, pe parcursul lunii, spectacolele „Disney: Beauty and the Beast”, „Cenuşăreasa”, „Nopţi albe”, „Iată femeia pe care o iubesc”, „Gaiţele”, „Albă ca Zăpada”, „O scrisoare pierdută”, „Anna Karenina” şi „De ce iubim femeile”. În Sala 2 a teatrului sunt programate spectacolele „Fraţi”, „Vorbeşte cu mine!”, „Rambuku”, „Piaţa Roosevelt”, „Push up”, „Cele trei graţii” şi două reprezentaţii cu spectacolul „Meteorul” iar în sala Studio „Uţu Strugari” vor putea fi vizionate spectacolele „Dawn Way”, două reprezentaţii cu spectacolul „M-am hotărât să devin prost”, „Oxigen”, „Aeroport”, „Canicula” şi „Un Romeo şi o Julieta – un scandal urban”.

Musicalul „Disney: Beauty and the Beast (Frumoasa şi bestia)” de Alan Menken, realizat în colaborare cu teatrul naţional timişorean, va putea fi văzut pe scena operei timişorene în data de 4 aprilie. În această lună mai sunt programate spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni şi „Aida” de Giuseppe Verdi, cântate în limba italiană şi titrate în limba română, opereta „Văduva veselă” de Franz Lehár şi musicalul pentru copii „Micuţa Dorothy” de Marius Ţeicu”, interpretate în limba română. În 20 aprilie, spectacolul de operetă „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán va putea fi văzut în sala de spectacole a teatrului clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Primul spectacol al teatrului maghiar este „Incendii”, interzis minorilor sub 14 ani, programat pentru data de 7 aprilie în sala mare a teatrului, aceeaşi încare, în 11 aprilie, va fi jucat spectacolul „Wiener Walzer”. Secţia de păpuşi a teatrului maghiar pregăteşte o nouă premieră inspirată din povestea „Crăiasa Zăpezii” de Hans Christian Andersen, un spectacol pentru copii şi adolescenţi regizat de Traian Săvinescu din Cluj, care va vedea luminile rampei în 15 aprilie, în sala Studio.


Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu iar muzica este compusă de Cári Tibor, ambii laureaţi UNITER. Povestea îndrăgitului scriitor danez este adaptată de regizor într-o manieră modernă şi umoristică, cu multe personaje care întruchipează animale vorbitoare, şi se doreşte a fi un spectacol despre onestitate, prietenie adevărată, credinţă în frumuseţea şi bunătatea lumii. Spectacolul va putea fi văzut şi în 16 aprilie, şi în aceeaşi sală va avea loc, în 18 aprilie, spectacolul invitat al Studioului Yorick din Târgu Mureş, „Camera de machiaj”, de Láng Zsolt.

În 19 aprilie, de la ora 18.00, sala mare va găzdui o seară comemorativă Széchenyi, eveniment organizat de Fundaţia Diaspora din Timişoara, iar în 28 aprilie, spectacolul „Rabenthal”. Luna se va încheia cu o premieră, „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, un spectacol realizat şi interpretat de Kiss Attila şi Molnos András Csaba, care va avea loc în sala Studio în 29 aprilie. Tot în cursul lunii aprilie, teatrul maghiar timişorean va fi prezent în cadrul festivalului MASyĺN din Satu Mare cu spectacolele „Shakespeare, Sonnet 66” şi „Scufiţa Roşie”, iar în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe va fi jucat spectacolul „Wiener Walzer”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.