Timișul, magnet pentru investitori străini. Ce județ din vestul țării este la...

Timișul, magnet pentru investitori străini. Ce județ din vestul țării este la coada topului

0
DISTRIBUIȚI

Timișul se numără printre cele mai atractive județe din punct de vedere al investitorilor străini, stocul acestor investiții fiind de 3,5 miliarde de euro, la sfârșitul anului 2016. Există discrepanțe uriașe între județele din România în ceea ce privește investițiile străine. Potrivit studiului “Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiarul și Patronatul Investitorilor Autohtoni, care a inclus date defalcate pe județe în ceea ce privește soldul de investiții directe la 31 decembrie 2016, Timișul este pe primul loc între județele României la atragerea de investitori străini – cu un stoc de investiții străine de 3,5 miliarde de euro, în afară de județul Ilfov și municipiul București – care aveau un stoc al acestor investiții de aproape 40 de miliarde de euro. Pe primele locuri în clasament se află și județul Arad, cu un stoc de investiții străine directe de peste un miliard de euro.

Pe de altă parte, un alt județ din vestul țării, Caraș-Severin, a atras doar 10% din investițiile străine directe, față de Timiș, stocul fiind de 329 milioane de euro.

Județul Timiș este primul din România și în ceea ce privește rulajul companiilor, adică al cifrei de afaceri totale a companiilor rezidente: 54,3 miliarde de lei.


Aici intră și companii străine, în pondere de 62%, și firme cu capital majoritar românesc – 38%.

La polul opus se află județele Vaslui, Vrancea, Mehedinți, Brăila, Botoșani, Teleorman și Gorj, care au sub 100 de milioane de euro investiții străine directe. Potrivit specialiștilor, lipsa investițiilor străine înseamnă că puterea economică a acestor județe este diminuată. Pe de altă parte, investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem: firme care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diferite servicii. Totodată, cu cât investițiile străine directe sunt mai mari, cu atât cifra de afaceri din județ este la un nivel mai ridicat.

Potrivit studiului “Capitalul privat românesc”, toate aceste date arată că insuficiența cronică a capitalului privat local trebuie compensată prin ghidarea către județele sărace în investiții străine a firmelor de producție sau de servicii care vor să intre în România. Asta pentru că cu cât investițiile străine directe sunt mai mari, cu atât cifra de afaceri din județ este la un nivel mai ridicat.

Așadar, în județele slabe din punct de vedere economic, cu afaceri anuale de cel mult șase miliarde de lei, precum Teleorman, Vaslui, Vrancea, Giurgiu, Covasna, Caraș-Severin sau Botoșani, capitalul privat românesc domină pentru că firmele străine nu au luat încă în considerare aceste județe propice pentru investiții. Însă lipsa unor investitori străini a dus și la stagnarea afacerilor în general din aceste zone, astfel încât firmele cu capital privat românesc nu au avut posibilitatea să se dezvolte corespunzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.