„Trumpisme” locale

„Trumpisme” locale

2
DISTRIBUIȚI

Actualul primar al Timișoarei a fost comparat în unele comentarii online cu Donald Trump, președintele Statelor Unite.

De ce? Cu ce se aseamănă temporarul ocupant al celui mai important fotoliu de pe C.D. Loga cu un controversat șef de stat? Ieșirile recente la adresa jurnaliștilor, „okay” – cum ar spune americanul, este o asemănare. La detalii, cei doi diferă. Pe lângă aroganța comună, „al nostru” acționează mai virulent, adică se enervează teribil de rapid când reporterii nu ascultă docil ce realizări are de înșirat și pun întrebări incomode. La o căutare pe Google: „Trump insults journalist”, am fost dezamăgit că „liderul lumii libere” e întrecut la acest capitol de „șeful” de pe Bega. Asta deși primul a făcut lucruri cel puțin la fel de grave, precum batjocorirea unui ziarist cu dizabilități.


Un comportament infantil regăsim și în Capitala Banatului. Vezi proiectele fanteziste pentru un oraș cu tramvaie „îndoite”.

Clar e că ambii au o mare problemă cu presa în general. Fiul de miliardar în dolari consideră că cei care nu-i cântă în strună răspândesc „fake news”, fără dovezi în acest sens, bineînțeles. La fel cum sunt și acuzele largi ale edilului de aici către reporteri, fără să nominalizeze. E simplu, s-ar alege imediat cu o acțiune în instanță din partea acestora.

Și totuși, cei doi vin din medii diferite. Nr. 1 din America a fost de fapt un afacerist cu multe rateuri, care tânjea după atenția media. Primarul a fost rector și câte și mai câte la Politehnică. Poate aici e cheia. Cei doi și-au creat un brand. Iar obsesia pentru propria imagine e alarmantă. Dacă Trump își punea numele și pe clădiri care nu aveau nicio legătură cu el, la actualul edil-șef regăsim proiecte însușite de la vechea administrație. Vă amintiți plachetele schimbate de pe fântânile realizate în altă eră?

La puncte comune mai avem și dragostea pentru social media. Locul în care îți poți vopsi autoportretul. Dacă unii americani s-au înșelat votând o imagine falsă a succesului în antreprenoriat, timișorenii s-au ales cu administrație de tipul „măcar face ceva”. Mă tem însă că și într-un caz, cât și în celălalt, abilitatea de conducător e mai degrabă un truc marca P. T. Barnum.

2 COMENTARII

  1. Am trait s-o vad si pe asta.Un noname , ,,ziarist,, de mucava isi da cu parerea despre Trump. Suporta spatiul virtual orice.Si pe oricine…
    Mai uita-te in oglinda baiatule,si priveste-ti maretele ,,realizari,, din viata ta,si apoi vorbeste de Trump.

  2. Hei, Trump… De unde ai invatat romaneste? Vad un excess de folosire a virgulei si o zgarcenie in folosirea spatiului „virtual” dintre propozitii si cuvinte. #timesup

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.