Un senator de Timiș a încercat să schimbe legea care permite interimate...

Un senator de Timiș a încercat să schimbe legea care permite interimate nesfârșite pentru șefi în instituții publice. De ce a fost ”picată” în Parlament

0
DISTRIBUIȚI

Rămâne exact cum a fost. Primarii şi politicienii pot numi persoane care să conducă instituţii în regim de interimat, pe o perioadă de timp nelimitată. Senatorul USR Timiş, Nicu Fălcoi, a încercat să schimbe legea privind numirile în funcţii de conducere, limitând durata cu care pot fi prelungite astfel de mandate, însă iniţiativa acestuia nu a trecut de camerele Parlamentului. Aproape toţi şefii de direcţii din Primăria Timişoara sunt interimari, fiind numiţi şi schimbaţi din funcţii după placul primarului Timişoarei.

„Funcționarii publici vor putea ocupa în continuare, liniștiți, pe termen nedefinit, poziții de conducere devenite vacante, doar în baza unor numiri, și vor putea umili în continuare cetățenii așezați la cozi, pe la ghișee, aplicând legea după bunul lor plac, fără să-și facă griji prea mari că i-ar putea penaliza cineva. Fiindcă ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici – n.r.) poate, dar nu-i obligată, să sesizeze instanțele de contencios administrativ. Asta pentru că vajnica majoritate politică de la PSD-ALDE e de-acord cu revizuirile, atâta vreme cât ele nu schimbă nimica… Drept pentru care azi, în ședința Comisiei pentru administrație, ambele proiecte pe care le-am inițiat (Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, respectiv Propunere legislativă pentru modificarea art.22 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici) au primit raport negativ, motivele invocate fiind unele mai mult decât puerile.

În cazul primei propuneri legislative a fost invocat…”principiul drobului de sare”, potrivit căruia nu se poate revizui nimica, pe motiv că „Da’ dacă nu se prezintă nimeni la concursurile pentru ocuparea posturilor declarate vacante? Ce ne facem dacă nu se ocupă?!” Păi sigur, domnilor colegi de la PSD și ALDE, obișnuiți cu sinecurile de tot felul, că n-o să se prezinte nimeni dacă țineți legea așa, anume ca să blocați, cu interimari unși pe post în baza unor decizii subiective prelungite la infinit, după criterii ce țin de bunul plac, tot felul de poziții de conducere!

În cazul celei de-a doua propuneri a fost invocat faptul că și-acum Agenția Națională a Funcționarilor Publici POATE sesiza, dacă vor mușchii ei, instanța de contencios administrativ competentă în legătură cu actele ilegale emise de autoritățile sau instituțiile publice locale.


Și că, și în acest moment, Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, prevede, la art. 3, aliniatul (2), respectiv la art. 3, aliniatul (1) – în conformitate cu prevederile articolului 123, aliniatul (5) din Constituția României, POSIBILITATEA ca ANFP, respectiv prefectul, să atace în fața instanței de contencios administrativ actele autorităților publice centrale și locale prin care se încalcă legislația, așa c-ar fi vorba, după părerea onor Guvernului, de dublă măsură și de „crearea unui regim diferit nejustificat între ANFP și prefect în ce privește exercitarea tutelei administrative, în cazul prefectului această prerogativă avându-și originea în Constituția României”, a scris senatorul USR pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.