Unde s-a pierdut cultura

Unde s-a pierdut cultura

0
DISTRIBUIȚI

Ce este și ce nu este cultură? Este o întrebare care a ajuns subiect de dezbatere pentru autorități și persoane implicate în acest domeniu, mai nou, la Timișoara.

Mai puțin de trei ani ne despart de momentul în care vom deține titlul de Capitală Culturală Europeană, așa că oamenii se precipită, o definiție trebuie găsită, că altfel riscăm să credem că băgăm cultură pe la un capăt și pe la celălalt iese un frumos cârnat de Banat. Asta e temerea multora, dar nu chiar a tuturor. În special, a celor care (se fac) că nu știu diferența dintre artă și cârnați. Iar haosul e mare. Pe de o parte, dăm vina pe Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 că a lansat proiectul cu circ, de parcă sigla acesteia a fost pusă pe un cort din parcarea de la stadion. Pe de altă parte, vine primarul Nicolae Robu cu ideea de a face concerte cu Metallica și AC/DC gratis, în cadrul aceluiași proiect.


Îi și văd pe membrii celor două formații pe scena de la festivalul berii, strigând „acuma numai fetele, acuma numai băieții”. Asta apropo de cârnați.

Desigur, proiectul care ne duce spre anul 2021 este în derulare, bun sau rău, este altă discuție. Dincolo de țățismele din spațiul public din România, Timișoara merge cu pași repezi spre momentul său cultural de glorie și nimic nu poate împiedica asta.

Între timp, noi, aici, încercăm să vedem pe la ce capăt iese cultura asta. Când de fapt orice artist, că face muzică clasică sau teatru de stradă, vă va spune că arta adevărată atinge sufletul oricui, indiferent de studii, salariu sau poziție socială. Calitatea unui act artistic în asta constă, devine un bun al tuturor, schimbă oamenii și îi luminează pe interior. De aceea, o capitală culturală înseamnă, în primul rând, un open city, un spațiu în care și sălile de spectacol, și restaurantele, și hotelurile, și piețele devin, pentru an, și apoi, cu puțin noroc, pentru totdeauna, locuri în care se mută frumusețea. Ce cultură mai multă decât atât ne putem dori?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.