Ziua Francofoniei, sărbătorită cu un picnic mai puțin obișnuit, la Timișoara

Ziua Francofoniei, sărbătorită cu un picnic mai puțin obișnuit, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

De Ziua Internaţională a Francofoiei, picnicurile poetice organizate de Institutul Francez din România, la care sunt invitaţi toţi francofonii şi francofilii români pentru a sărbători frumuseţea şi diversitatea limbii franceze, au devenit deja o tradiţie.

Pentru al patrulea an consecutiv, în 20 martie, între orele 12.00 şi 14.00, atât la Institutul Francez din Timişoara cât şi în alte 50 de oraşe şi comune din ţară, va avea loc o nouă ediţie „Haikunoi”, care beneficiază de parteneriatul cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrală şi de Est.


La Timişoara, alături de reprezentanţii institutului, se vor afla şi cei ai unor şcoli din judeţul Arad.

Participarea la picnicurile poetice este la îndemâna tuturor celor care doresc să îşi pună în valoare creativitatea prin imaginarea unor haiku-uri în limba franceză, tradiţionale poeme japoneze foarte scurte, care în japoneză se scriu pe un singur rând iar în alte limbi se compun din trei rânduri diferite de cinci-şapte-cinci silabe.

Evenimentul reprezintă totodată un moment festiv, de afirmare a francofoniei. Picnicul pune, de asemenea, în evidenţă beneficiile învăţării limbii franceze de către tineri, ceea ce constituie un avantaj pe piaţa muncii, şi este o pledoarie în favoarea multilingvismului, a descoperirii tradiţiilor şi culturilor diferite.

Tot în 20 martie, de la ora 19.00, trupa arădeană de teatru francofon „Amifran”, coordonată de profesorul Florin Didilescu, va fi prezentă, de la ora 19.00, pe scena teatrului maghiar, cu spectacolul „Jim cară molozul”, în care liceenii de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” îşi propun să coopteze publicul în asociaţia lor pentru optimizarea trecerii într-o altă dimensiune. Şedinţele asociaţiei au loc în casa scării şi dezbat subiecte din cele mai serioase, tratate însă cu mult umor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.