Actorul Constantin Chiriac, vicepreședinte al Asociației Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană, despre...

Actorul Constantin Chiriac, vicepreședinte al Asociației Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană, despre scandalurile din Timișoara: “Dacă vă divizați, pierdeți șansa de a face orașul frumos”

1
DISTRIBUIȚI

Constantin Chiriac, fost vicepreședinte al Asociației Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană, a făcut un apel la unitate, astăzi, după ce a aflat de starea conflictuală în care se află oameni de cultură din Timișoara și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Actorul s-a aflat la Universitatea de Vest din orașul nostru, pentru a participa la ceremonia în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artis.

“Dacă Timișoara va fi unită și va ști să-și apere acest bun câștigat și care poate să aducă rezultate extraordinare, sunt convins că va putea beneficia multă vreme de pe urma acestui proiect. Trebuie scoasă în evidență unicitatea acestei comunități, de la ceea ce înseamnă Bega până la primul tramvai, tot ceea ce înseamnă diversitate uriașă, care trebuie adunată împreună. Sunt patru teatre la Timișoara care nu vor să știe unele de altele. Să facă bine domnii de la cele patru teatre și să-și facă un mare festival împreună, să lase orgoliile deoparte și să găsească acest dialog, nu să fie geniali la ei în bătătură. Domnul primar (Nicolae Robu – n.r.) să găsească o formulă de dialog cu echipa pe care o are în asociație (Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – n.r.). Dacă nu-i place de ea, să o schimbe, să găsească o formulă de asumare prin care toți artiștii să poată să aibă parteneri străini cu care să-și facă acest mare proiect”, a explicat Constantin Chiriac.

De asemenea, actorul, care este și președintele Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, a mai precizat că trebuie să existe un dialog, iar timișorenii trebuie să fie uniți, pentru ca acest proiect să fie unul frumos.

“Este important să existe dialog. După anul 2021, este important de văzut și ce va fi în 2022, în 2023, ce va rămâne după acest proiect, cum se va schimba orașul.


Timișoara are multe atuuri, iar dacă sunt folosite, poate să dea un proiect foarte bun. Trebuie să existe dialog, să fie găsită o formulă prin care toți să înțeleagă că această șansă nu o au multe orașe și este o șansă care nu trebuie să fie irosită. Timișoara întreagă trebuie să fie coagulată. Dacă vă divizați, pierdeți șansa de a face orașul frumos”, consideră Constantin Chiriac.

Actorul a mai atras atenția că România este singura țară care nu a pus cultura ca motor de atragere a fondurilor europene. “Toată Timișoara trebuie să se adune și să facă presiune pe toți guvernanții astfel încât în legislatura 2020 – 2026 cultura să devină motorul de atragere a fondurilor europene”, a mai precizat Constantin Chiriac.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a afirmat că, în această vară, va fi organizată și o școală de vară despre leadership-ul cultural, proiect care își propune să formeze specialiști în managementul evenimentelor culturale. Printre mentori se vor număra și Constantin Chiriac sau regizorul Cristian Mungiu.

“Constantin Chiriac are un rol important în ceea ce a însemnat Sibiul în 2007 și după acel an, din punct de vedere nu doar cultural. Vom organiza o școală de vară în perioada 1 -7 iulie, pe leadership cultural, la care vor participa ca și profesori personalități de marcă ale lumii academice și culturale, pentru că este nevoie în Timișoara de așa ceva. Vor veni profesioniști care fac acest lucru peste granițele țării și în România, cum este regizorul Cristian Mungiu. De asemenea, vom organiza și o dezbatere în Aula Magna a UVT, tot în acea perioadă, în jurul domnului Constantin Chiriac, chemând la masă toți factorii implicați în acest demers de Timișoara Capitală Culturală, pentru a face o analiză”, a detaliat Marilen Pirtea.

În această toamnă, Universitatea de Vest din Timișoara intenționează și să lanseze un master pe leadership cultural, în premieră în România.

1 COMENTARIU

  1. Adevarul este ca tot criticand in stanga si dreapta nu se rezolva problemele! Trebuie astionat unitar si de comun acord! Dar se pare ca asta nu incape in orgoliile primatului, si nici ale altor persoane mai mult sau mai putin zerovalente!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.