ANALIZĂ Prețul deplasărilor viceprimarilor Timișoarei

ANALIZĂ Prețul deplasărilor viceprimarilor Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de mii de lei din bani publici au fost cheltuiți pe participările celor doi edili, Dan Diaconu și Imre Farkas, la conferințe în străinătate, dar și negocieri sau discuții cu puterea centrală, la București.

An de an, membrii din echipa de conducere a Primăriei Timişoara vizitează cele mai frumoase oraşe ale lumii. Asta în timp ce orașul se dezvoltă şi nu prea după modelele de bune practici învăţate de cei care îl reprezintă la diverse seminarii şi conferinţe din Franţa, Germania, Portugalia, Spania sau chiar Statele Unite ale Americii. Participarea la astfel de conferinţe se decontează din bani publici şi se consideră, de cele mai multe ori, un schimb de experienţă.

Într-o sinteză a deplasărilor făcute în 2016 şi 2017 de viceprimarii Timişoarei Dan Diaconu şi Imre Farkas, descoperim harta deplasărilor celor doi, cu precizarea că toate simpozioanele şi întâlnirile la care aceştia au participat au avut un scop pur informativ, şi nu de atragere de investitori sau de fonduri pentru Timişoara.

În 2016, liberalul Dan Diaconu a făcut şase deplasări la Bucureşti. Două dintre acestea au vizat discuţii cu oficiali din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru deblocarea circulaţiei vaporaşelor. Alte două au fost întâlniri pe tema Capitala Culturală Europeană şi cu conducerea Ministerului Dezvoltării. Diaconu a participat şi la două conferinţe cu tema „Viitorul oraşelor” şi „Oraşul meu în Europa noastră”. Deplasările viceprimarului au costat puţin peste 6.000 de lei, cu tot cu costurile de cazare. Cu doar 200 de lei, Dan Diaconu a participat şi la o conferinţă în Serbia, privind candidatura Timişoarei la titlul de Capitala Culturală Europeană, dar şi la Zilele oraşului Novi Sad.

În 2017, Dan Diaconu a avut șapte deplasări la Bucureşti.


Probelemele care l-au dus pe viceprimar în capitală au fost aproape aceleaşi ca şi în anul precedent. Discuţii pe tema Capitală Culturală Europeană, semnarea unor contracte de finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, noi negocieri pentru înfiinţarea administraţiei căii navigabile, proces care ar fi permis circulația vaporaşelor pe Bega, sau conferinţe pe teme de dezvoltare a oraşelor.

Diaconu a jucat şi rolul de mediator în conflictul dintre Casa de Asigurări de Sănătate şi Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş. Viceprimarul a fost la Ministerul Sănătăţii, acolo unde a negociat suplimentarea fondurilor alocate pentru tratarea bolnavilor. Costurile cu deplasările în România şi cazarea viceprimarului au depăşit suma de 10.000 de lei în 2017. În acelaşi an, Diaconu a participat la o sumedenie de summit-uri în marile oraşe ale Europei. Pe lista cu destinaţii se află Ungaria, Serbia, Franţa, Germania, Austria, Belgia sau China, locaţii unde viceprimarul a fost invitat la diverse evenimente în cadrul cărora nu s-au luat decizii. Deplasările externe ale viceprimarului au costat peste 20.000 de lei.

În 2016, viceprimarul UDMR Imre Farkas a avut doar două deplasări. Pentru participarea la Adunarea generală a Membrilor Asociaţiei Eurocities Milano, în Italia, şi pentru participarea la discuţii pe tema candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, Imre Farkas a cheltuit aproape 4.000 de lei din bani publici. De remarcat este faptul că doar pentru cazare în Italia, viceprimarul a decontat suma de 2.335 de lei.

În 2017, putem spune că ambii viceprimari ai Timişoarei au fost într-o competiţie acerbă în ceea ce a privit plimbările la diverse seminarii şi evenimente. Imre Farkas a bifat vizite în toate marile oraşe ale Europei. Portugalia, Italia, Ungaria, Germania şi Suedia se află pe lista oraşelor vizitate de viceprimarul UDMR în anul precedent. Costurile totale pentru deplasări şi cazare sar de 20.000 de lei. Spre exemplu, Farkas a decontat din bani publici peste 4.500 de lei pentru participarea la ceremonia de decernare a Titlului de Capitală Culturală Europeană în Portugalia. Deplasarea viceprimarului în Suedia a costat peste 5.000 de lei cu tot cu cazare, bani cu care Farkas a aflat cum să promoveze politici pentru „o Europă mai socială”. Acelaşi Farkas a dobândit competenţe şi în ceea ce priveşte prevenirea sărăciei şi a inegalităţii urbane, după ce a participat la o conferinţă în domeniu în Lisabona. Aici, costurile de deplasare s-au ridicat la 2.000 de lei cu tot cu cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.