Angajați din spitale din vestul țării, protest la Timișoara, după ce le-au...

Angajați din spitale din vestul țării, protest la Timișoara, după ce le-au scăzut salariile. Ce mesaje inedite au afișat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Aproximativ 20 de angajați ai Secțiilor de Anatomie Patologica din spitale din județele Timiș și Caraș-Severin s-au adunat, astăzi, in fața Prefecturii Timis, nemulțumiți de diminuarea veniturilor salariale. Manifestanții au venit îmbrăcați în halate de spital și au ținut în mâini afișe cu mesaje precum „Dacă ne invidiați, veniți la morgă sa lucrați”, „Ne-ați mărit salariul în jos, vrem să-l faceți cum a fost” sau „de ne credeți nesimțiți, vă dăm formol sa mirosiți”.
Protestatarii spun că în urma diminuării sporurilor, salariile au scăzut și cu 2.200 de lei pe luna.

Foto: Virgil Simonescu

UPDATE Rodica Heredea, medic anatomo-patologic în cadrul Spitalului Județean Reșița, a afirmat că angajații din Serviciile de Anatomie Patologică, care sunt expuși la riscuri majore, sunt nemulțumiți de prevederile Legii 153, din cauza căreia sporurile le-au fost diminuate.

„Este o lege a salarizării care a determinat discordie și dezbinare între specialitățile din cadrul spitalelor și chiar între membri aceleiași specialități.


Este o lege care nu folosește un principiu, în sensul recunoașterii locurilor de muncă cu grad crescut de dificultate, locuri de muncă care sunt accesate de foarte puține persoane, pentru că ajungând în acest loc de muncă există riscuri majore la care te supui. Unii dintre colegii noștri chiar își pierd viața înainte de a ajunge la pensie sau s-au ales cu boli diverse. Foarte multe persoane din cadrul serviciilor noastre fac tumori sau boli infecto-contagioase. Obiectul nostru de activitate este cadavrul uman și piesele operatorii, care pot fi prelucrate doar cu un cocktail de substanțe toxice, cancerigene, dintre care cel mai important este formolul, care este recunoscut chiar de Organizația Mondială a Sănătății ca și agent cancerigen cu gradul întâi de risc. Acesta este indispensabil în activitatea noastră, orice piesă operatorie nu se poate prelucra fără formol și orice cadavru nu poate să plece dacă nu este îmbălsămat cu ajutorul formolului”, a precizat Rodica Heredea.

Medicul a mai afirmat că salariile de bază ale angajaților din Serviciile de Anatomie Patologică erau duble, iar sporurile primite de 100%. „În condițiile în care Legea 153 ne dă doar 30% față de celelalte secții, iar sporul este între 55 și 85%, colegii noștri pierd. Pierd cei care au salariile cele mai mici: autopsiera, îngrijitorul, infirmiera, un registrator medical, ei pierd cei mai mult la salarii. Acești oameni se duc cu mai puțini bani acasă. Managerii au încercat să facă tot ce se poate, dar fiind Legea 153, te obligă să te încadrezi în cei 30% pe ordonatorul de credite. Nici ei nu pot să facă mare lucru pentru noi. Cerem o regândire a Legii 153, un nou regulament de sporuri. În timp, nu va mai avea cine să lucreze. Oamenii care au tumori depind de rezultate noastre ca să-și facă un tratament în continuare. Colegii mei pierd între 700 și 2.200 de lei pe lună”, a explicat Rodica Heredea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.