Amenzi uriașe pentru patronii neglijenți cu datele personale ale angajaților. Ce îi...

Amenzi uriașe pentru patronii neglijenți cu datele personale ale angajaților. Ce îi obligă legea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Protecția datelor personale ale angajaților este una dintre principalele preocupări ale Uniunii Europene. Regulamentul GDPR – UE va intra în vigoare din data de 25 mai 2018, iar angajatorii care nu se vor conforma riscă să fie amendați cu sume imense, de până la 20 de milioane de euro.

„Conform legislației europene, fiecare angajator are obligația de a avea un ofițer care se ocupă de protecția datelor cu caracter personal. Poate să apeleze și la o firmă specializată care să facă demersurile. Autoritatea care se ocupă cu protecția datelor cu caracter personal, dacă constată că angajatorul a lăsat să se scurgă informații cu privire la salariații săi, (acesta – n.r.) riscă amenzi de până la 20 de milioane de euro sau între 2% – 4% din cifra de afaceri pe anul fiscal care s-a încheiat”, a spus Ileana Tomoiaga, inspector-şef adjunct în ITM Timiș, prezentă la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Angajatorul va trebui să implementeze o metodologie pentru protecția datelor cu caracter personal. „Din punctul meu de vedere, trebuie prevăzută metodologia în regulamentul intern, prin care să descrie cum se va face protecția datelor.


Am înțeles că sunt unele firme care vând datele personale diverselor firme care fac publicitatea. Protecția datelor cu caracter personal trebuie avută în vedere atât pentru salariați, cât și pentru companiile cu care încheie contracte de colaborare”, a explicat Ileana Tomoiagă, aflată în studioul HDV. Amenzile nu vor fi date de către ITM, ci de ANSPDCP (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal), al cărui singur sediu momentan se află în București.

De altfel, salariații au oportunitatea de a lucra de oriunde, nu doar de acasă, însă doar dacă activitatea desfășurată pentru angajator este îndeplinită cu ajutorul calculatorului, laptopului, smartphone-ului sau altui dispozitiv asemănător, activitate cunoscută drept telemuncă: „Codul muncii avea reglementată munca la domiciliu. Un salariat poate presta activitatea de la domiciliul său și acum avem și telemunca. Angajatul poate de la distanță să trimită date care sunt în favoarea angajatorului”.

Modificarea legislației muncii a adus lucruri pozitive și pentru românii care muncesc în străinătate. „Se întâmplă unele modificări foarte bune. S-a modificat legislația privind protecția cetățenilor români care muncesc în străinătate. Începând cu 2018 s-a modificat legea 156/2000, actualizată, iar cei care fac genul acesta de activități nu mai pot percepe o taxă de mediere celor pe care-i mediază. Au fost multe cauze de înșelăciune, noi putem doar să aplicăm o contravenție, să o constatăm. Vreau să atrag atenția celor care doresc să muncească în străinătate. Sunt unele persoane care făceau genul acesta de activități și nu își onorau obligațiile din contract. Dacă se duc și se adresează unor firme de consultanță, care pretind sumă de bani în acest sens, să fie atenți pe ce dau banii și ce documente semnează”, a conchis Ileana Tomoiagă, inspector-şef adjunct în ITM Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.