Atacantul – gentleman. Ștefan Blănaru, bănățeanul care se îndreaptă cu FC Hermannstadt...

Atacantul – gentleman. Ștefan Blănaru, bănățeanul care se îndreaptă cu FC Hermannstadt spre Liga I nu a uitat-o pe ASU Poli

0
DISTRIBUIȚI
Ștefan Blănaru (stânga), în duel cu fostul coleg, Dănuț Bilia. Foto: Virgil Simonescu

Chiar dacă evoluează pentru FC Hermannstadt, bănățeanul Ștefan Blănaru rămâne un polist convins. Atacantul în vârstă de 29 de ani a părăsit-o pe ASU Politehnica vara trecută pentru o nouă provocare profesională la Sibiu. Sub comanda lui Alexandru Pelici își poate trăi cele mai bune momente ale carierei. Ardelenii sunt pe loc promovabil în Liga I și au eliminat FCSB-ul în sferturile Cupei României, meci în care „Blană” s-a trecut pe lista marcatorilor. Acum două săptămâni el a înscris și în poarta foștilor colegi însă, în semn de respect, nu s-a bucurat la gol.

A fost un meci special pentru Ștefan Blănaru: a venit pe arena „Știința” din postura de adversar. „A fost o revedere plăcută cu foștii mei colegi și mai ales cu suporterii, pe care-i apreciez foarte mult. Am mai jucat împotriva lui ASU Poli pe vremea când eram la Giarmata, în returul campionatului când ei au promovat, dar nu am marcat atunci”, spune Ștefan Blănaru. Acesta ratase întâlnirea din tur, de pe Cibin, după ce suferise o fractură la braț într-un meci cu Satu Mare. După nici 11 minute din meciul cu ASU Poli, fostul golgheter al „Băieților în ghete” l-a învins pe portarul Dur-Bozoancă. Atacantul lui Hermannstadt nu a celebrat însă golul. „Așa am considerat eu, în primul rând pentru suporteri nu m-am bucurat, cred că merită respectul meu. Eu i-am simțit tot timpul aproape de mine. Cred că și eu am demonstrat, când am fost aici, că am caracter și i-am ajutat să ne atingem obiectivul anul trecut”, continuă „Blană”. Prin reușita sa oaspeții au obținut o victorie prețioasă cu 1-0, una care ținea la distanță urmăritoarea Chindia.

La final Ștefan a fost și singurul membru al delegației vizitatoare care a avut „curajul” să se îndrepte spre fanii gazdelor. Unii suporteri i-au transmis că e așteptat să revină în alb-violet. „Am o relație bună cu Seba Novovic (n.r. – liderul Druckeriei). Am fost să-l salut și atunci galeria m-a aplaudat. Mă bucur să aud asemenea cuvinte, în fotbal nu se știe niciodată când revii de unde ai plecat, m-aș bucura să mai îmbrac măcar o dată tricoul Politehnicii”, e răspunsul cărășeanului. „Nu am încercat să demonstrez ceva, eu sunt genul de jucător care își dă, în ghilimele, viața pentru echipa la care joacă. Am vrut să treacă repede acest meci pentru că pentru mine perioada de la Poli e cea mai frumoasă din viața mea, chiar dacă nu aș fi dat atâtea goluri pentru ea”, a precizat Fane Blănaru.

Crescut la Dunăre, dorit la Dunăre

În ciuda calităților sale Ștefan Blănaru a avut ghinion când a venit vorba de a face pasul spre elită. Deși e născut la Moldova Nouă, el provine de fapt din Baziaș, micuța localitate din Caraș-Severin celebră pentru faptul că e primul teritoriu românesc în fața apelor Dunării. „Acolo am crescut până la 12 ani, apoi am venit la LPS Banatul. Acum e mai izolat satul față de cum era înainte. Am jucat un pic la Dunărea Moldova Nouă, dar nu am fost legitimat, am făcut doar câteva antrenamente, iar cineva de acolo mi-a spus dacă nu vreau să dau probe la liceul sportiv din Timișoara. Am intrat la grupa domnului Vasile Gaboraș, acolo am început fotbalul”, rememorează Blănaru. Interesant e că în ciuda atașamentului față de Poli el nu avusese nici la juniori oportunitatea de a îmbrăca mult doritul tricou violet. „Când am ajuns în Timișoara Poli era pe primul loc, știu că am mers la un meci cu Bistrița și erau 20.000 de oameni în tribună. Acel 3-4 cu UTA a fost primul meu meci pe stadion și am rămas uimit când am văzut atâta lume…”, povestește timișoreanul „prin adopție”.

Primul său pas la o echipă de seniori a fost în clasa a XI-a, când a fost împrumutat la divizionara D Timișul Șag. Apoi a urmat un pas mai important, către Millenium Giarmata, grupare aflată și acum în Liga a III-a. În vara lui 2011 el a fost aproape de o mutare surprinzătoare: din C în Champions League, fiind dorit chiar de gruparea care îi suflase lui Poli titlul. Echipa din Giarmata nu a fost însă dispusă să-l cedeze gratis, așa că pasul său spre Liga I nu s-a realizat. „Eram încă tânăr, au fost ceva tatonări, nu am discutat eu personal cu cei de la Oțelul. Se ceruse 200.000 de euro pe mine. Apoi am fost la Mioveni, era Ionuț Popa antrenor, echipa primise loc în A și când să semnez tot cei de la Giarmata au spus că o pot face doar în schimbul unei sume de bani: 100.000 euro. Am mers la Luceafărul, în B, nu știu exact ce bani s-au luat pe mine… Le-am spus celor din conducere că nu mai rămân, să facă tot posibilul să se realizeze transferul”, rememorează ”Blană”.

Golgheter și marcator în derby

Ulterior el a mai avut o experiență la nivelul Ligii a II-a cu FC Olt, aventură încheiată însă nefericit. „Echipa a avut probleme cu fiscul și noi am dus greul. Nu luasem banii de aproape jumătate de an… Atunci am luat hotărârea să revin acasă. Am mers la Ripensia, mă accidentasem puțin la călcâi, nu am dat cel mai bun randament, sunt conștient de asta. În iarna lui 2016 am mers la Giarmata. Acolo a fost mereu o ușă deschisă pentru mine și le mulțumesc pe această cale. De acolo am luat legătura cu domnul Sorin Brîndescu (n.r. – fostul antrenor al lui ASU Politehnica), el m-a dorit și în Liga a III-a. Mi-era imposibil să refuz având în vedere câtă lume venise la meciuri în C, cu Hunedoara și alte echipe. Nu am ținut cont de bani, se știe care erau condițiile financiare. A fost de departe cea mai bună perioadă a mea, am marcat 16 goluri. Până să vin la Poli nu jucam atacant împins, jucam al doilea sau în bandă. Domnul Brîndescu a avut nevoie acolo de mine pentru că Bădăuță se accidentase înainte de startul campionatului și mai era doar un atacant. În primele șapte etape am dat șase goluri”, subliniază Fane.

Una dintre cele mai importante reușite ale sale în alb-violet a fost chiar în derby-ul cu UTA, de la Arad, încheiat 1-1: „știind de rivalitate m-am exteriorizat, am luat și galben, mi l-am asumat”.


Ștefan spune că plecarea sa la Sibiu a fost înfluențată și de faptul că a fost rezervă în ultima etapă a sezonului trecut. „Am plecat și de supărare, m-am sucit eu, pentru că am fost rezervă la Clinceni, unde am și marcat din penalty după ce am intrat. Sorin Brîndescu mi-a explicat cum vede el jocul… E adevărat că multe goluri le-am marcat venind de pe bancă. Inițial am spus că rămân, întrebam ce au de gând în vară. Am fost dorit de Alex Pelici, am văzut ce jucători vin la Sibiu, nu am avut garanția că o să fim în primele două”, explică Blănaru.

Descătușare cu FCSB

În ciuda acelei accidentări dureroase de la începutul sezonului, Ștefan Blănaru s-a bucurat deja de succese importante alături de nou promovata FC Hermannstadt. În prima zi de primăvară sibienii au realizat surpriza sezonului, învingând la scor FCSB-ul în sferturile Cupei României, cu 3-0. Golul doi al gazdelor a fost marcat chiar de Ștefan Blănaru. „A fost o descătușare. Toate aceste meciuri sunt frumoase. Consider că FCSB e Steaua. A fost cel mai important gol dat de mine. Dacă ne uităm pe lot, au fotbaliști de 2,5 milioane euro. Am jucat bine, unii au spus că au făcut act de prezență, dar de la mijloc în sus erau titularii obișnuiți. L-au băgat și pe Gnohere”, subliniază Blănaru. Sibiul va întâlni în semifinalele competiției Gaz Metan Mediaș, un adversar accesibil.

Obiectivul principal al trupei pregătite de timișoreanul Alex Pelici rămâne însă accederea în Liga I. O oportunitate care e așteptată cu sufletul la gură și de Fane Blănaru. „Cred că oricine când se apucă de fotbal visează să evolueze în Liga I, că are trei sau 200 de meciuri acolo, asta depinde și de noroc și de valoarea lui… Chiar vorbeam cu foștii colegi că noi avem obiectiv să promovăm și în vară dacă ni se prelungesc contractele bine, dacă nu, noi suntem mulțumiți să realizăm performanța. Așa e viața de sportiv, azi ești la Sibiu, mâine nu se știe”, susține fostul golgheter al Politehnicii. Acesta admite totodată că lupta sa și a colegilor săi e în continuare una grea. „Poli a dat dovadă că e o echipă de bărbați, care joacă. Poate e și presiunea pozitivă a publicului. Multe echipe se închid cu noi și se bucură dacă scot un punct ca și cum ar fi câștigat campionatul. Noi știam că e o serie grea, Călărașiul e în fața noastră. Meciul acesta de la Timișoara mi s-a părut cel mai greu din acest an, incluzând aici cel cu Steaua. Poate și din cauza terenului, care ne-a solicitat fizic”, a conchis Blănaru.

La FC Hermannstadt atacantul bănățean se bucură de un public destul de numeros și Sibiul ar putea avea în viitorul apropiat o arenă modernă. „Publicul din Sibiu are foame de fotbal. Și noi abia așteptăm să se facă acest stadion, poate voi juca și eu pe el în Liga I”, mai spune Ștefan Blănaru. Indiferent însă unde va mai evolua pentru Fane un lucru e clar, publicul de pe micuța „Știința” rămâne unul special. „Cei 1.000 care vin la meciuri constant sunt cam aceeași, îi recunosc pe mulți dintre ei. La fel se întâmplă și în deplasări cu cei circa 200 care sunt peste tot. E ceva frumos. Sper ca anul ăsta să promovăm noi și la anul ei, să fie anul alb-violet așa cum vorbesc cei de la Poli”, e dorința exprimată de Ștefan Blănaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.