Bookfest revine la Timișoara. Vezi programul evenimentelor

Bookfest revine la Timișoara. Vezi programul evenimentelor

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara va deveni capitala cărții la sfârșitul săptămânii. Salonul de Carte Bookfest va reveni de mâine, 19 aprilie, și până duminică, 22 aprilie, cu cea de-a VII-a ediție care va avea loc în orașul de pe Bega. Evenimentul se va desfășura la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara.

Printre cele mai așteptate momente se numără și lansarea în premieră națională a unui nou volum scris de Mircea Cărtărescu, „Jurnal”, care a apărut la editura Humanitas. Cititorii vor avea șansa de a-i întâlni pe scriitorii lor favoriți. Aici vor fi prezenți Radu Paraschivescu, Smaranda Vultur, Carmen Mușat, Liliana Corobca sau Cosmin Leucuța, alături de timișorenii Robert Șerban, Marcel Tolcea sau Mircea Mihăieș. Duminică, în ultima zi a Bookfest, va avea loc, tot în premieră, proiecția documentarului „Ultimul căldărar”, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț.

În prima zi a evenimentului, de la ora 19.00, una dintre cele mai longevive trupe de rock românești, Sarmalele Reci, va susține un concert în fața celor prezenți. Organizatorii se laudă cu o ofertă ce va cuprinde peste 25.000 de volume, care vor putea fi cumpărate la reduceri semnificative, fiind prezente la stand-uri peste 30 de edituri din România.

Programul evenimentului:

Joi, 19 aprilie
De la ora 15:30, editura Universității de Vest dă startul unui maraton al evenimentelor editoriale prin lansarea volumului Cerul de piatră, de Marc și Simina Fincu alături de invitații Florin DrasoveanDan Comănescu și Leonard Dorogostaisky.

Lansările editurii vor continua cu: Vămile Jurnalismului, de Lucian-Vasile Szabo, avându-i alături pe Cornel Ungureanu și pe Viorel Marineasa, de la ora 16:00Cronici în oglindă, de Adina Baya și Cristina Chevereșan (Invitat Alexandru Oraviţan), la ora 17:00, și Sângele – anatomie şi simbol literar în tragediile lui Seneca şi Shakespeare, de Antuza Genescu, carte care va fi prezentată – alături de autoare – de Dan Negrescu și Viorel Marineasa, de la ora 17:30.

vineri, 20 aprilie

14:30, se lansează volumul Banatul otoman de Cristina Feneșan, apărut recent la editura Ariergarda, și pe care îl vor comenta și răsfoi Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Ioan Gropșian. Editura Universității de Vest va lansa, de la ora 15:00, volumul Logocentrisme, de Simona Constantinovici, iar de la ora 16:00, volumul Compoziţii pe dictafon de jurnalista Melania Cincea, eveniment la care vor lua parte, pe lângă autoare, Vasile Popovici şi Marcel Tolcea.

17:30, editura Humanitas propune o lansare de carte şi o sesiune de autografe pentru cartea Frăția penal-academică a Melaniei Cincea. Invitați: prof. dr. Vasile Docea, Lidia Bodea, Marcel Tolcea și Brândușa Armanca.

18:30, Dana Percek, Dana Crăciun și Ioana Pârvulescu, având-o moderator pe Denisa Comănescu, vor discuta despre cărţile primăverii 2018 din colecția Raftul Denisei, apărută la editura Humanitas Fiction.


Se vor lansa romanele: În numele familiei de Sarah DunantOmul din Nazaret de Anthony Burgess și Jumătate de viață de Care Santos.

Sâmbătă, 21 aprilie
12.30, scriitoarea Smaranda Vultur propune publicului o incursiune în istoria comunității germanilor din Banat prij i volumului Germanii din Banat prin povestirile lor. Fost consilier prezidențial, sociolog și, mai nou, un scriitor de succes, Sebastian Lăzăroiu continuă lansările Polirom cu o carte proaspătă de ficțiune –  Omatidii. Șarada unui hacker.

Tot cu un parfum de șaradă, Radu ParaschivescuMarcel Tolcea și Robert Șerban vor fi amfitrionii evenimentului de la 13.30, când se va discuta despre cel mai recent volum al lui Radu ParaschivescuDouă mături stau de vorbă, apărut la editura Humanitas.

Proaspăt laureat al premiului Formentor (Buenos Aires), scriitorul Mircea Cărtărescu își va prezenta în premieră la Bookfest Timișoara volumul Jurnal, sâmbătă, de la 14:00, alături de editorul Lidia BodeaCristina ChevereșanMircea Mihăieș și Robert Șerban. Editura Humanitas Fiction le propune vizitatorilor celei de-a treia zi de Bookfest Timișoara trei volume dintre aparițiile recente, prezentate de intelectuali de prim rang ai Timișoarei. Astfel, de la 15.45, Adriana Babeți, Daniel Vighi și Robert Șerban vor vorbi despre volumele Ruta subterană de Colson Whitehead, Zuleika deschide ochii de Gusel Iahina, și Visul numărul 9 de David Mitchell, împreună cu editorul Denisa Comănescu.

Un interesant experiment livresc propune editura Polirom de la ora 18:00, când se va lansa cartea Tată, eu glumesc serios!, prima creație comună a sctiiorului Robert Șerban cu fiul său de șapte ani, Tudor. Volumul are ilustrații semnate de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu.

Programul zilei de sâmbătă se va încheia en fanfare, cu lansarea de la ora 19:00 a volumului colectiv 100 gânduri şi ipostaze, apărut la editura Universității de Vest, în prezența unora dintre cei mai importanți actori culturali ai Timișoarei: Otilia Hedeşan, Raluca Bercea, Dan Negrescu, Dorel Săndesc, Mădălin Bunoiu, Gabriel Istrate, Vasile Docea, Şerban Foarţă, Liliana Mercioiu Popa, Bogdan Dima, Alexandru Drăgan și Radu Pavel Gheo.

Duminică, 22 aprilie
Cea de-a patra zi a Bookfest Timișoara va începe la ora 10:00, cu o expoziție de cataloage de artă a grupului Sigma pe care o vor vernisa curatoarea Sorina Jecza, împreună cu Constantin Flondor și Dumitru Tulcan. După lansarea unui nou volum semnat Dan Negrescu și Dana Percec, Excerpte veninoase și onirice, Eseu despre doi frați, de la ora 11, Bookfest Timișoara are plăcerea să găzduiască o incitantă dezbatere și prezentare de carte cu medicul nutriționist Simona Tivadar, autoarea volumului Medicină, nutriție și bună dispozițieapărut la editura Humanitas. Evenimentul va începe de la ora 12.00, și se anunță unul de excepție, mai ales că autoarea va fi însoțită de un interlocutor cel puțin la fel de spumos, Radu Paraschivescu.

Editura Polirom propune, de la 13.30, o incursiune în perioada de aur a jurnalismului umoristic și de investigație românesc prin prezentarea volumului Cațavencii și tribul lor. O etnografie a grupului incomod și de moravuri grele Cațavencu (1990-2006), de Eugen Istodor, urmată, de la ora 14, de prezentarea volumului Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei, de Carmen Mușat, director al revistei Observator cultural.

După aceste evenimente dar și altele, prezentate în programul atașat, ziua se încheie la Bookfest Timișoara cu o proiecție de film, Ultimul căldărar,  un documentar spectaculos și plin de emoție semnat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Ulterior acestei prezentări, publicul timișorean va putea discuta despre tematica filmului chiar cu realizatorii, care vor fi prezenți la CRAFT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.