Câte cazuri de infecții luate de pacienți au fost raportate de spitale...

Câte cazuri de infecții luate de pacienți au fost raportate de spitale în Timiș. Cum explică reprezentanții unităților medicale îmbolnăvirile

0
DISTRIBUIȚI

Vin să se trateze pentru o afecțiune, dar mai iau o boală, după ce s-au infectat în spital. Doar anul trecut, unitățile medicale din județul Timiș au raportat peste 1.500 de infecții intraspitalicești. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu imunitatea “la pământ”.

Reprezentanții unităților medicale din județul Timiș par că se tem să raporteze numărul real de infecții intraspitalicești. Media europeană a incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale este cuprinsă între 5 și 9%. În județul nostru, niciun spital de stat nu a raportat anul trecut, de exemplu, o incidență mai mare de 2,5%. Pe de altă parte, în singurul spital privat din vestul țării au fost semnalate doar trei cazuri.

Infecțiile dobândite în spital sunt dușmanii nevăzuți din unitățile medicale care, pentru unii pacienți cu un sistem imunitar scăzut în momentul dobândirii, pot avea consecințe grave. În  cazuri severe, pot duce la deces. Cei mai predispuși să se infecteze în spital sunt bolnavii aflați în stare gravă. Este vorba de oameni diagnosticați cu cancer, care se zbat între viață și moarte pe secțiile de anestezie și terapie intensivă sau cei cu boli ale sângelui. Aproape la fel de expuși la infecții sunt și proaspetele mămici și bebelușii lor, precum și persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale

Însă, specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste infecții nosocomiale se împart în două categorii: dobândite în spital, dar cu germeni proprii, adică pacientul vine de acasă cu acești germeni, dar dezvoltă infecția în spital, și infecții cu germeni proprii spitalului, care sunt dobândiți de la un alt bolnav sau din cauza unor manevre medicale greșite.

Raportări ale infecțiilor, în scădere

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Timiș, pe baza raportărilor făcute de unitățile medicale, numărul infecțiilor intraspitalicești a scăzut în 2017 față de 2016. Astfel, anul precedent au fost raportate 1.507 cazuri, iar în 2016 – 1.640. Totuși, spre deosebire de anul 2015, când au fost raportate 1.202 de infecții intraspitalicești, numărul acestor cazuri este vizibil mai mare.

La fel, cum era de așteptat, Spitalul Județean Timișoara, care este cea mai mare unitate medicală din vestul țării, unde sunt internați anual în jur de 44.000 de persoane, a raportat cele mai multe cazuri de infectări, în 2017 – 944 de cazuri, cu 249 mai puține față de 2016. Pe locul doi se află Spitalul Municipal Timișoara, care are aproximativ 39.000 de internări anual, fiind raportate, pe anul 2017, 281 de cazuri, cu 14 mai multe față de 2016.

De asemenea, Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara a raportat, în 2017, 135 de infecții intraspitalicești, cu 93 mai multe față de 2016. Anul trecut, aici au fost internate 6.833 de persoane. Totodată, și la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara, 100 de micuți au luat o infecție în perioada în care au fost internați, în 2017, cu 36 mai mulți față de 2016, iar Institutul de Boli Cardiovasculare a raportat 46 de cazuri, în 2017, cu trei mai multe decât în 2016.

În ceea ce privește singura unitate medicală privată din vestul României, Spitalul Premiere din Timișoara, în 2016 nu a fost raportat niciun caz de infecție nosocomială, iar în 2017 au fost înregistrate doar trei.

Potrivit metodologiei de raportare și supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale de specialitate, toate spitalele de stat și private au obligația de a raporta lunar Direcției de Sănătate Publică Timiș numărul de infecții nosocomiale. Acest lucru se realizează cel târziu până în data de 5 a fiecărei luni.

Spitalul Municipal Timișoara, prea aglomerat

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Spitalului Municipal Timișoara, în anul 2017, rata incidenței infecțiilor nosocomiale a fost de 0,72%. Cei mai frecvenți germeni patogeni care au determinat aceste infecții sunt: Klepsiella – rezistent la antibiotice, Clostridium difficile – cea mai frecventă infecție dobândită în spital, ce produce enterocolita infecțioasă, E.coli – rezistentă la multe antibiotice și responsabilă pentru un număr mare de infecții urinare și digestive, Acinetobacter – o bacterie care a apărut în plămânii și pe pielea mai multor victime ale incendiului de la Colectiv și Stafilococul auriu – ce poate produce pneumonii grave, otită, conjunctivită sau septicemia, rezistent la antibiotice.

Delia Onet, medic primar epidemiolog în cadrul Spitalului Municipal Timișoara, ne-a declarat că pacienții cei mai expuși la infecții sunt cei internați pe secțiile de anestezie și terapie intensivă, oncologie și hematologie, pentru că sistemul lor imunitar este deficitar.


Supraaglomerarea saloanelor este una dintre cauzele pentru care apar aceste infecții intraspitalicești.

“Având în vedere că majoritatea secțiilor sunt amplasate cu altă destinație inițială decât de spital, circuitele funcționale sunt uneori parțial respectate și posibilitatea de realizare a lor este deficitară. Spitalul nu a fost construit cu circuitele adecvate, iar tot ce s-a făcut s-a realizat în limita posibilităților arhitectonice. Plus că unele clădiri nu sunt ale primăriei și acolo posibilitățile de reamenajare iar sunt restricționate. De aici rezultă și că aria utilă pe pat este mai mică decât cea recomandată. În plus, fiind un spital universitar, se desfășoară și activitate didactică. Intră în saloane și studenți, practicanți. Supraaglomerarea ar putea fi o cauză a acestor infecții, imposibilitatea asigurării ariei minime pe pat. Aceste infecții se găsesc în toate spitalele, nu e ceva specific pentru țara noastră, este un aspect recunoscut pe plan mondial”, a afirmat Delia Onet.

Potrivit medicului epidemiolog, condițiile de igienă nu ar putea fi o cauză a infecțiilor intraspitalicești, pentru că “ne dăm silința să fie respectată această parte”, atât în ceea ce privește personalul medical, cât și în ceea ce privește dotarea cu materiale igienico-sanitare, astfel că stocurile sunt suficiente.

La Spitalul Municipal Timișoara, saloanele sunt dezinfectate curent, de trei ori pe zi, și terminal – după eliberarea saloanelor prin externarea pacienților, iar blocurile operatorii, după fiecare intervenție chirurgicală.

Risc mai mare de infecții în spitalele vechi

6.833 de pacienți au fost internați anul trecut în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, singurul de acest gen din vestul țării. Dintre aceștia, 135 s-au ales cu o infecție nosocomială, astfel că incidența a fost de 1,98%. Potrivit reprezentanților unității medicale, 99 dintre aceste infecții au fost Enterocolite acute cu Clostridium, iar una cu rotavirus. De asemenea, cinci pacienți au făcut rujeolă în spital, opt s-au ales cu infecții de plagă, trei cu pneumonii, nouă cu bronhopneumonii, unul cu cateter venos central, cinci cu infecții de tract urinar, iar trei cu sepsis – o infecție gravă, prima cauză de deces în infecții.

Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, ne-a declarat că cei mai expuși riscului de infecții sunt bolnavii de pe secțiile de anestezie și terapie intensivă.

“Pe secțiile ATI se folosesc echipamente care sunt foarte greu de sterilizat, dar și antibiotice în cantitate foarte mare, sunt doze mari, care predispun la infecții cu Clostridium. Peste tot în lume secțiile de ATI au cea mai mare rată de infecții nosocomiale, plus că și pacienții sunt mai vulnerabili datorită patologiei pe care o au. Este clar că și cu cât este mai vechi un spital, riscul de infecții nosocomiale este mai mare, dar sunt mai mulți factori care intervin. Și atunci se pune accent pe igiena personalului, se analizează ce substanțe se folosesc, dacă capacitatea de sterilizare este cum trebuie”, a explicat medicul Virgil Musta.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara spune că o vină pentru dobândirea acestor infecții o au și pacienții, care nu respectă întocmai regulile și se plimbă pe secție, sau aparținătorii.

Pacienții, verificați de infecții la internare

Spitalul Premiere din Timișoara, singurul privat din vestul țării, a raportat anul trecut doar trei cazuri de infecții nosocomiale. Asta deși mai multe mămici s-au plâns pe Internet că bebelușul ar fi contactat stafilococ auriu în unitatea medicală și a avut nevoie de tratament, în ultimele luni.

“Pacientele trebuie să înțeleagă că ele pot să vină de acasă cu un stafilococ și apoi spun că l-am dat noi copilului. Dar copilul nu a luat din spital, a luat de la mamă, pentru că poate a avut un stafilococ netratat, poate nici nu a știut că este purtătoare, a alăptat, poate nu a respectat condițiile de spălat mâini și dezinfectat și i-a dat copilului, iar apoi spune că a luat de la noi. Într-adevăr, pot fi și infecții intraspitalicești, se poate întâmpla, pentru că în toată lumea există cazuri, nu am inventat noi asta. Ce trebuie să facem noi este să prevenim și să limităm, asta încercăm cât mai mult. Noi facem absolut totul să ne protejăm pacienții”, a afirmat Corina Cristea, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Premiere.

Pentru a se proteja de astfel de acuzații, reprezentanții unității medicale private au decis, din luna noiembrie a anului trecut, să supună pacienții la internare unor analize, pentru a afla dacă au venit cu o infecție în spital sau nu.

“Unul dintre factorii de risc identificați este circuitul pacientului prin diverse spitale și secții. Pacientul e ca un vector, el ia de peste tot și apoi vine la noi, iar unitatea trebuie să raporteze infecția, indiferent că este a noastră sau e luată de altundeva. Noi trebuie să ne protejăm cumva și avem un program de supraveghere și de screening. Astfel, tuturor pacienților li se recoltează culturi de peste tot în momentul în care se internează sau înainte, ideal ar fi cu 10-14 zile înainte pacienții să-și facă analizele unde doresc. Niciun pacient nu intră în blocul operator sau pe secții fără acest screening, pentru că, din păcate, majoritatea infecțiilor sunt comunitare (n.r. pacientul vine cu infecția în spital)”, a explicat Corina Cristea.

Neonatologia și blocurile operatorii sunt zonele cu cel mai mare risc de infecții în cadrul spitalului privat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.