Cerere tot mai mare pentru locuințe, în vestul țării. Cât s-a construit...

Cerere tot mai mare pentru locuințe, în vestul țării. Cât s-a construit anul trecut

0
DISTRIBUIȚI

În toate centrele regionale din țară, inclusiv în Timișoara, este o nevoie tot mai mare de a se construi locuințe, în condițiile în care acești poli atrag tot mai mulți locuitori.

În România se construiește foarte puțin. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii pe piața imobiliară, care au analizat volumul livrărilor de locuințe de anul trecut. Astfel, la nivel național au fost construite puțin peste 53.000 de imobile, arată datele Institului Național de Statistică, mai puțin decât în 2016, dar și sub nivelul consemnat în perioada 2008 – 2009, de exemplu, ce depășea 60.000 de unități.

În ceea ce privește Regiunea Vest, aici au fost realizate 5.153 de locuințe noi anul trecut.


În ultimele trei luni din 2017, la nivel național s-au dat în folosință aproape 14.000 de locuințe, dintre care peste 1.400 în această parte a țării. „În continuare se construiește foarte puțin. Există, din punctul meu de vedere, o nevoie disperată de a construi locuințe”, a spus Dorel Niță, reprezentant Imobiliare.ro.

Potrivit lui Daniel Manațe, președintele ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România), în perioada 2016-2017, cererea de locuințe a fost definită de caracteristicile demografice. România are, astfel, niște poli regionali de dezvoltare, așa cum este Timișoara, care acționează ca niște magneți, atrăgând tot mai mulți locuitori. Aici, cererea de locuințe este cea mai ridicată, în vreme ce alte localități se confruntă dimpotrivă, cu fenomenul scăderii demografice.

În acest context, orașul nostru, precum și celelalte centre regionale, devine din ce în ce mai important pe piața rezidențială. „Dacă până acum creșterea a venit în principal din București, în viitor celelalte mari orașe vor avea un rol tot mai important”, a punctat Mihai Pătrulescu, reprezentantul unei companii de consultanță.

Potrivit ultimelor studii realizate la nivel global, calitatea locuințelor este percepută ca fiind una de valoare dacă există aceste caracteristici ale proprietăților rezidențiale: calitatea aerului, apropierea de școli și grădinițe și apropierea de aeroport. În România, 96% dintre cei care locuiesc în case sunt și proprietarii acestora.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.