Circuit gastronomic pentru turiști. Un proiect inedit de promovare a fost lansat...

Circuit gastronomic pentru turiști. Un proiect inedit de promovare a fost lansat în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Circuitul Gastronomic Arădean este un proiect inițiat recent de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Primăria Arad, fiind invitați să-și înscrie localitățile în inediul program de promovare turistică toți primarii din județ. Invitația a fost lansată în mod public pe considerentul că toate comunitățile din județul Arad au specificul lor gastronomic și că în fiecare localitate există gospodari pasionați, interesați să își împărtășească tradițiile culinare.

Potrivit inițiatorilor proiectului, începând cu data de 5 mai și până în 15 decembrie, Circuitul Gastronomic Arădean va avea câte o escală în fiecare sâmbătă în localități diferite din județ. Concret, se vor organiza grupuri de turiști care, contra cost, vor putea vizita câte un sat cu specific gastronomic, vor face degustări și vor participa la evenimente pentru cunoașterea Aradului.

„Este cel mai ambiţios circuit gastronomic organizat la Arad, de consiliul judeţean, primăriile din judeţ şi Primăria Municipiului Arad. Din 5 mai până în 15 decembrie, în fiecare sâmbătă, consiliul judeţean, prin Centrul Naţional de Informare Turistică Arad, organizează excursii în judeţ pentru degustarea de produse locale şi cunoaşterea istoricului şi specificului locului. Excursiile sunt contra cost, plata se va realiza direct la gazda care ne primeşte, respectiv în mijlocul de transport cu care se face deplasarea. Continuăm şi extindem astfel programele iniţiate de Consiliul Judeţean Arad anul trecut”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Circuitul gastronomic va debuta în data de 5 mai la Ferma de Bivoli de la Pecica, care are 40 de exemplare, de diferite vârste, și a atras mii de vizitatori de la înființarea ei, în anul 2013. În cadrul fermei funcționează și un muzeu modern al tradițiilor pecicane. De asemenea, primarul din Pecica, Petru Antal, le-a pregătit turiștilor un program dens. Dimineața, participanții vor vizita piața de produse locale, apoi Biserica Romano-Catolică din oraș. Vor beneficia de o prezentare scurtă a istoriei orașului Pecica, iar apoi se deplasează la Ferma de Bivoli și la Muzeul Digital, unde servesc o masă tradițională pecicană, care va include și o tocană de bivol. „Avem ce oferi turiştilor. Pecica este recunoscută prin varietatea sa gastronomică, iar ferma de bivoli reprezintă ceva inedit pentru judeţul nostru.


De asemenea, avem două biserici monument istoric, atât cea romano-catolică, cât şi cea ortodoxă”, a afirmat primarul Petru Antal.

Dacă la Pecica prețul pachetului este de 50 de lei, în celelalate destinații prețul diferă în funcție de oferta celor care găzduiesc grupurile. „Ne dorim să colectăm date pentru a scrie o carte despre gastronomia arădeană. De asemenea, ne-am propus să convingem comercianţii să introducă în meniul lor produse tradiţionale. Avem o zestre bogată în gastronomie şi datorită faptului că Aradul este reprezentat de o mulţime de etnii, fiecare cu specific gastronomic propriu”, a explicat și Gheorghe Falcă, primarul orașului Arad.

Circuitul Cramelor

Consiliul Judeţean Arad are deja experienţa organizării acestor evenimente. Anul trecut a iniţiat Circuitul Cramelor, cu vizitatori şi din Ungaria, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova sau Austria. Anul acesta, s-a decis extinderea acestui program, prin înfiinţarea Circuitului Gastronomic şi continuarea Circuitului Cramelor, la toamnă.

„Ce ne dorim cu acest program este ca arădenii să îşi descopere sau să îşi redescopere judeţul. Sunt locuri foarte frumoase în judeţul Arad, oameni foarte gospodari. Unii dintre ei sunt chiar mai bine cunoscuţi de străini decât de arădeni. Nu ne-am propus să fie doar un eveniment de degustare, ci şi unul de prezentare a specificului local, a unor obiective relevante, a unor personalităţi importante care şi-au lăsat amprenta asupra comunităţii respective. În calitate de preşedinte al consiliului judeţean, am avut această iniţiativă pentru că gastronomia face parte din cultura Aradului, în sens larg, şi vreau să le arătăm tuturor că Aradul are cu ce se lăuda”, a mai precizat Iustin Cionca.

Reprezentanții Consiliului Județean Arad mai anunță că, din acest an, și-au propus să modernizeze drumurile județene, nu doar să le repare. „Strategia noastră prevede reabilitarea şi modernizarea a 300 de kilometri de drumuri judeţene. Ca să ne promovăm valorile, inclusiv zestrea gastronomică sau turistică, avem nevoie de o infrastructură modernă şi sigură”, a completat Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJ Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.