Descoperirea uimitoare care va aduce tot mai mulți turiști în stațiunea Băile...

Descoperirea uimitoare care va aduce tot mai mulți turiști în stațiunea Băile Herculane

1
DISTRIBUIȚI

Numărul turiștilor care aleg să se relaxeze în stațiunea balneară Băile Herculane din județul Caraș-Severin este așteptat să crească, în viitorul apropiat. Asta după ce, în această primăvară, a fost inaugurat un nou izvor de apă termală, cu proprietăți curative unice în lume. Descoperirea a fost făcută din întâmplare, după ce o companie care deține mai multe hoteluri în stațiune a luat decizia de a investi într-un foraj nou.

Astfel, la finalul proiectului care s-a întins pe aproximativ doi ani, în stațiunea Băile Herculane a fost descoperit un nou izvor, care ar putea dezvolta turismul balneo în această regiune a țării.

„Noua sursă de apă din Herculane a fost realizată exclusiv prin fonduri private, proiectul celui mai mare investitor din zona Herculane.Grupul ajuns în Herculane prin preluarea și redarea în circuitul turistic a Diana Resort în 2011, a continuat seria de investiții în 2012 cu Afrodita Resort & Spa, iar în anul 2017 a finalizat una din cele mai importate etape ale ultimei investiții, și anume asigurarea cu apă termală. Noua sursă de apă este foarte bogat mineralizată, ajunge la suprafață în mod natural arteziană, temperatura acesteia la ieșirea din pământ fiind de 36 – 37 grade. Investiția este cea mai importantă și mai mare de acest gen din ultimele două decenii”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Turism Herculane.

Sănătate în apă

Potrivit specialiștilor, noul izvor descoperit în Parcul Vicol din Băile Herculane are o apă mezotermală cu o temperatură de aproape 37 de grade Celsius. Din luna aprilie, apele descoperite vor intra în sălile de tratament din stațiune, după ce s-au primit recomandările și contraindicațiile necesare de la Institutul Național de Balneologie și Fizioterapie din România.

„Lucrările propriu-zise au început în noiembrie 2017 și au constat în executarea săpării forajului respectiv, inițial până la adâncimea de 230 de metri, am reușit să intrăm în calcarele care constituie versantul din fața hotelului.


După această adâncime, unde temperatura era deja de 36 de grade, am continuat forajul și am reușit să intrăm într-o zonă fracturată, în care apa avea 40 de grade și în continuare am intrat în niște formațiuni, unde a apărut și hidrogenul sulfurat. La adâncimea de 400 de metri, apa a avut temperatura de 17 grade. În urma finalizării lucrărilor și a testelor efectuate, s-a stabilit un debit de exploatare de 10 litri pe secundă, 36 metri cubi pe oră, iar probele de apă prelevate și analizate au indicat că apa prezintă interes terapeutic pentru afecțiuni reumatismale, degenerative, inflamatorii, articulare, afecțiuni neurologice periferice cronice, afecțiuni ginecologice cronice, dermatologice cronice, respiratorii și ORL cronice, sub formă de aerosoli, pulverizații și inhalații”, a explicat inginerul geolog Florian Malancu, care a coordonat proiectul.

De asemenea, izvorul de apă termală descoperit în stațiunea Băile Herculane are și o concentrație mare de sare, aproape dublu față de celelalte ape geotermale din România. Totodată, apa conține iod și brom, ceea ce dovedește că este una de zăcământ.

„Perla Europei”

Stațiunea Băile Herculane a fost supranumită, odată, și „Perla Europei”. Aşezată pe Valea Cernei, staţiunea Băile Herculane, aflată la o altitudine de 168 de metri deasupra nivelului mării, este mărginită de Munţii Cernei şi Munţii Mehedinţi.

Staţiunea se află pe una din principalele artere de circulaţie rutieră, între Caransebeş şi Turnu Severin şi pe calea ferată care leagă Timişoara de Bucureşti, distanţa Timişoara – Herculane fiind mai mică de 200 de kilometri. Stațiunea bănățeană are o climă blândă, cu influenţe mediteraneene, iar aerul ionizat natural este benefic pentru ameliorarea mai multor afecţiuni. De altfel, se spune că la Băile Herculane se respiră un aer comparabil cu cel din Alpii elvețieni.

Băile Herculane sunt cunoscute de pe vremea romanilor, fiind una dintre puţinele staţiuni construite de aceştia care nu şi-a încetat existenţa. Este una din cele mai vechi staţiuni balneare din Europa, atestată documentar din anul 153 d.Hr., dar ale cărei baze au fost puse încă de pe vremea împăratului Traian. Băile termale i-au fost închinate lui Hercule, căruia i-au fost ridicate mai multe temple, coloane şi altare.

Din secolul al XVIII-lea au început să fie studiate şi proprietăţile terapeutice ale apelor de la Băile Herculane. Astfel, în împrejurimile staţiunii, pe o distanţă de patru kilometri de-a lungul Cernei, sunt cunoscute 16 izvoare de apă termominerală cu diferite calităţi curative. Apele au o radioactivitate ridicată, comparabilă cu cele de la Vichy şi Mont-Dore.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.