Eveniment de neratat pentru melomanii timișoreni: lansarea albumului lui Erlend Krauser

Eveniment de neratat pentru melomanii timișoreni: lansarea albumului lui Erlend Krauser

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii timișoreni sunt așteptați cu mic cu mare sâmbătă seara la un eveniment deosebit, care marchează lansarea materialului discografic „Last Discoveries“, un album editat de muzicianul timișorean Erlend Krauser.

„Când am primit un mesaj în care Erlend Krauser (născut la Timișoara), fost component al formațiilor Pro Musica și Phoenix, anunța că a înregistrat și lansat recent un nou album, tocmai citeam fascinat un text despre Vaslav Nijinsky. În mesajul de la Erli era și un linkul pentru clipul video al piesei cu care-și promovează discul. L-am deschis și am vizionat filmarea cu figura dominantă a protagonistului încolăcită asemenea unui șarpe în jurul instrumentului, degetele-i pâlpâind pe filamentul corzilor provocând revărsări de sunete nebănuite, atât de armonios așezate, izvorâte parcă din vulcanul sufletului, fără a se simți însă nici o interpunere mecanică între sursă și receptor. După o perdea de ceață o dansatoare își unduia trupul în încercarea de a-l transforma în muzică vizuală”. Așa începe recenzia albumului „Last Discoveries” by Erlend Krauser, semnată de Mimo Obradov, o poveste care va fi continuată sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 18.00, la Viniloteca. Cu Erlend Krauser în persoană, în dialog cu Mimo Obradov.

Chitaristul timișorean care are parte de recenzii călduroase din partea unor site-uri specializate pe arta chitării din întreaga lume își va promova noul disc și în cadrul unor emisiuni realizate de Tania Tunaș la TVR Timișoara (Regiunea în obiectiv), Bogdan Puriș la Radio Timișoara (Muzicorama) și în cadrul proiectului „Muzica pentru viață“ organizat de Radio Reșița.

„Albumul a fost ideea unei doamne din Graz, Austria, mare fan al meu, care și-a dorit de la mine să pun toate solo-urile care le-am cântat la James Last în acești 23 de ani, în „soundul meu”, cu aranjamentele MELE (deci refăcute și cu sound cum e pe CD-urile mele).


În 2015, după moartea lui James Last, mi-a scris acea doamnă. Eu în momentul acela nu am avut un plan pentru un CD nou. Eram cu gândul la cântat live, făcut un program fain din cele (atunci) șapte CD-uri și cântat în cluburi, și în România, și în Germania. Deci mi s-a părut atunci ca un fel de „ofertă divină“ când a venit mailul doamnei. În primul rând, aceste compoziții ale Christinei Aguilera (trei piese ), Leonard Cohen, Richard Marx, Johnny Cash, Lucio Dalla, sânt unele din piesele mele preferate. Ca să interpretezi aceste piese vocale pe o chitară, trebuie să intri în ele adânc și profund… să le cauți spiritul și sufletul. Eu le-am cântat pe aranjamente James Last, care nu au avut „adâncimea“ pe care eu o caut în muzică. Asta a fost una dintre chestiile excitante: pot eu să le aranjez și să le interpretez cu aceeași adâncime și suflet de parcă ar fi piesele mele? Cu tehnica nouă (tapping) pe care o dezvolt încontinu din 2008, a trebuit să le schimb frazarea complet, ceea ce nu e ușor, dacă deja le-ai trecut o dată prin spiritul tău, pentru că e total alt fel de cântat! Cred că și acest fapt m-a excitat să le refac. Și al treilea aspect este „un fel de luat rămas bun“ de la un muzician pe care îl respect foarte mult și de la un timp – 23 de ani – în care am cântat de 30-40 ori în Royal Albert Hall – și la care mă gândesc cu bucurie în suflet “, spune muzicianul.

Erlend Krauser s-a născut într-o familie muzicală, tatăl fiind muzician profesionist, angajat al Filarmonicii Banatul și profesor la liceul de muzică. Are un frate mai mic, basistul Dieter Krauser. Bunica lui a fost vară cu actorul Johnny Weissmüller, interpretul personajului Tarzan. După ce a devenit chitarist al formației Phoenix, în 1977 a părăsit România clandestin, împreună cu membri formației, fiind ascuns într-una din boxele Marshall ale lui Nicolae Covaci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.