Expoziție-manifest pentru salvarea clădirilor istorice din Timișoara, la Roma FOTO

Expoziție-manifest pentru salvarea clădirilor istorice din Timișoara, la Roma FOTO

1
DISTRIBUIȚI

 

Accademia di Romania din Roma a vernisat, ieri, expoziţia „Manifest pentru Patrimoniu – Timişoara Premium Exposed City”, organizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Ministerul Culturii, Asociaţia „Expose Architecture” şi Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timişoara, evenimentul dorind să atragă atenţia asupra patrimoniului arhitectural românesc, o resursă culturală şi identitară foarte generoasă, care trebuie cultivată şi pusă în valoare.

Timişoara deţine peste 14.000 de clădiri situate în zone istorice protejate, dar starea imobilelor este, într-o proporţie de 90%, proastă şi foarte proastă. În contextul în care titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 este o provocare iminentă pentru oraş, imobilele istorice ar trebui să intre într-un proces de restaurare, pentru a fi pusă în lumină adevărata lor valoare şi pentru a putea fi admirate ca atare. Totodată, anul 2018, care este Anul European al Patrimoniului Cultural, dă ocazia celor interesaţi să aducă în atenţia publicului problematici complexe legate de restaurare şi posibilităţile de intervenţie pe clădirile istorice.


În momentul de faţă, cele mai multe clădiri istorice din Timişoara se află într-un stadiu precar de conservare iar scopul expoziţiei este acela de a semnala necesitatea de intervenţie imediată şi de mobilizare în acest scop a tuturor factorilor de decizie.

Expoziţia de la Roma, structurată în trei părţi, prezintă într-o primă secţiune proiectele de restaurare şi colaborare care au fost expuse anul trecut şi la Timişoara, iar o a doua secţiune cuprinde şapte proiecte de restaurare, cu fotografii şi schiţe, care reprezintă exemple de bune practici pentru restaurarea clădirilor istorice. Două dintre acestea au fost întocmite de arhitecţi timişoreni şi prezintă etapele de restaurare a casei cu axul de fier şi a clădirii din Piaţa Unirii nr. 13, iar cinci proiecte aparţin unor arhitecţi italieni pentru vile din Roma. A treia secţiune este alcătuită din fotografii făcute de fotograful timişorean Daliana Iacobescu, şi prezintă detalii de faţade, de feronerie sau porţi ale clădirilor vechi din Timişoara. În cadrul vernisajului a avut loc şi o proiecţie cu clădiri din Timişoara care aşteaptă să fie restaurate.

Aflată la Roma, Raluca Pescar, preşedintele asociaţiei „Expose Archtecture”, spune că expoziţia s-a bucurat de un mare interes, la vernisaj fiind prezenţi foarte mulţi arhitecţi, oameni de cultură, dar şi investitori atraşi de posibilitatea restaurării unor clădiri istorice din Timişoara.

Asociaţia „Expose Architecture” a lansat anul trecut la Timişoara un proiect de atragere a unor investitori dispuşi să finanţeze restaurarea unor imobile istorice din Timişoara şi se bucură de sprijinul şi colaborarea unor recunoscuţi specialişti italieni ai şcolii de restaurare din Roma.

 

1 COMENTARIU

  1. Actuala legislatie este facuta IMPOTRIVA oricarei posibilitati de reabilitare a cladirilor. Ar trebui facute niste acorduru cu proprietarii apoi trecut la reabilitare, si recuperati banii de la proprietari, sau expropriat apartamentul , in contul datoriei. Nimeni nu este OBLIGAT sa locuiasca acolo unde nu isi permite sa-si intretina proprietatea. Vinde, si isi cumpara ceva ce poate intretine. Lipsa de posibilitati, nu este o scuza, ci un motiv! In toti anii de pana acum, in care s-a vorbit despre OBLIGATIVITATEA reabilitarii, se putea strange de catre proprietari, un fond de reparatii, in lumina si spiritul legii 230/2007 actualizata 2017 si a normelor de aplicare! Deci ceva legislatie exista, trebuie doar aplicata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.