Feerie muzicală la cea de-a 25-a ediție a festivalului Sziget din Budapesta....

Feerie muzicală la cea de-a 25-a ediție a festivalului Sziget din Budapesta. Ce declarație ”politică” fac organizatorii evenimentului

0
DISTRIBUIȚI

În acest an, mai multe vedete internaţionale vor concerta la Festivalul Sziget după ce organizatorii au reuşit să majoreze bugetul cu 12 la sută ajungând până la 8,6 miliarde de forinţi (129 milioane de lei), cheltuind doar pentru interpreţii de pe scena mare cu un miliard de forinţi mai mult, potrivit declarațiilor lui Tamás Kádár, organizatorul principal al Festivalului Sziget, la conferinţa sa de presă din Budapesta.

În acest an, printre invitaţii de marcă se numără cantautoarea americană Lana Del Rey care se pregăteşte pentru primul său concert în Ungaria, rapperul american Kendrick Lamar, iar pe lângă Gorillaz, Mumford and Sons, Dua Lipa, vor concerta şi Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher şi Shawn Mendes.

“Am elaborat un plan de creştere de trei ani, deoarece faţă de anii precedenţi, headlinerii străini au devenit din ce în ce mai scumpi, iar pentru plata onorariilor este nevoie de un background financiar mult mai puternic”, a declarat Tamás Kádár care, anul
trecut, a preluat de la Károly Gerendai sarcinile organizatorului principal, Gerendai aflându-se şi în prezent în echipa internaţională care deţine festivalul.

În acest an, Sziget împlineşte 25 de ani. Festivalul se va desfăşura în perioada 8-15 august la Budapesta şi a fost lansată campania Love Revolution care are un impact şi asupra programelor. Principalele obiective ale iniţiativei includ viaţa fără violenţă şi frică, Pământul viabil, evidenţierea drepturilor fundamentale ale omului şi eliminarea prejudecăţilor şi a excluderii.

“Sziget susţine aceste valori de peste un sfert de secol, iar cu această campanie dorim să arătăm şi să rezumăm acest lucru. Unul dintre cele mai importante aspecte ale Love Revolution este problema protecţiei mediului şi a dezvoltării durabile, astfel în acest an introducem sistemul prin care paharele de unică folosinţă vor dispărea din peisajul festivalului, prin urmare vor fi cu 1,5 milioane de pahare-deşeu mai puţine”, spune Tamás
Kádár.

József Kardos, director de programe, a subliniat că organizatorii ar dori să schimbe modul în care xenofobia şi rasismul devin din ce în ce mai populare în zilele noastre.


“Noi
facem politică prin transmiterea valorilor culturale”.

În oferta muzicală, pe scena A38 vor evolua WhoMadeWho, Unknown Mortal Orchestra, Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Alle Farben şi Everything Everything.

Pe scena Világzenei (world music) vor fi prezenţi: Les Négresses Vertes, Transglobal Underground, Natacha Atlas, Värttinä, Plaza Francia Orchestra, precum şi
formaţii maghiare, cum ar fi Anima Sound System, care în acest an împlineşte 25 de ani.

Pe scena Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál vor evolua formaţiile din prima linie a muzicii uşoare din Ungaria, printre care Ivan & the Parazol (care au concertat recent la Timișoara), Fran Palermo, Margaret Island, 30Y şi Szabó Balázs Bandája. Printre alte nume confirmate pentru ediția din acest an se mai numără Satra B.E.N.Z. (Romania) Bastille, Lykke Li, Stormzy, Parov Stelar, The War on Drugs, The Kooks, Gogol Bordello, Clean Bandit, Blossoms, Wolf Alice, Desiigner, Goo Goo Dolls și mulți alții.

Dintre programele non-muzicale, Cirque du Sziget este de asemenea una dintre principalele atracţii din acest an, unde se va prezenta un proiect comun al Circului Mare din Budapesta alături de Şcoala de Artişti Baross Imre, în regia artistului de renume
mondial, Samuel Tétreault. Teatrul Mare Stradal va fi asigurat de Wired Aerial Theatre din Marea Britanie pe tematica planetei verzi, va fi din nou Vándor Vurstli (parc mobil de distracţii), precum şi teatre volante de stradă cu contribuţia unor artişti basci, spanioli şi indieni.

Tamás Kádár a subliniat că abonamentele de cinci zile s-au epuizat deja, dar anul acesta vor fi şi abonamente de trei zile. O noutate tehnologică este brăţara de intrare care va fi dotată cu cip pentru plată şi astfel dispare cardul de festival. Brăţara va putea fi reîncărcată şi prin intermediul aplicaţiei festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.