Fotbalul ca simptom

Fotbalul ca simptom

0
DISTRIBUIȚI

Fotbalul românesc are tot mai puțini spectatori, mult prea puțini, și dacă întrebi vreun conducător, de vină sunt, desigur, suporterii.

Poate singurul meci care mai animă atmosfera în terna ligă secundă a fotbalului românesc a fost în această săptămâna un fiasco, un rateu care putea fi ușor evitat.

Anti-sistem prin fibra lor, fanii alb-violeți, cei care n-au agățat fularul în cui, sătui de mocirla din fotbalul românesc, și-au suflecat mânecile și s-au pus la treabă, încercând să schimbe sistemul din interior. Însă câteodată sistemul contraatacă și, pentru meciul UTA – ASU Poli de la Șiria, conducerea arădeană s-a încăpățânat să-i țină în afara stadionului pe fanii timișoreni, deși situația putea fi foarte ușor rezolvată fără tensiune.


Caz rar, rivalii de moarte din cealaltă galerie au rămas și ei afară, în semn de solidaritate.

Conducerea UTA, intenționat sau nu, a pus sute de oameni în pericol, suporteri și jandarmi. Pentru că dacă blochezi accesul la un eveniment a 300 de oameni care au bilet de intrare și dreptul de a merge acolo, inevitabil vor apărea incidente, lucru care s-a și întâmplat. Iar astfel de exemple de conducători, de club sau de ligă/federație care iau decizii tâmpite sunt, din păcate, prea multe. La fel cum unele orașe, nu dăm nume, sunt ostile pietonilor și bicicliștilor, așa și fotbalul românesc este ostil suporterilor.

Dacă te gândești că „pff, nu-mi pasă, oricum nu mă duc la fotbal” sau „dă-i în mă-sa de huligani, că și-o merită”, mai gândește-te o dată. Pentru că asemenea incidente sunt doar mici simptome. „Un șmecher cu un pic de putere temporară a oprit un grup mare de oameni să ajungă acolo doreau și aveau dreptul să meargă” este o frază care are potențialul de a apărea, în orice moment, în absolut orice domeniu din România zilelor în care trăim.

Da, câteodată, o parte dintre suporterii echipelor de fotbal provoacă scandal, fie că vorbim de România sau de oriunde. Însă beneficiul prezenței lor la meciuri cântărește cu mult mai mult decât orice probleme ar putea ei provoca. Iar starea generală a fotbalului autohton, cu tribune de obicei goale și performanțe la fel, este cea mai bună dovadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.