Google time-lapse. Dezvoltarea Timișoarei în ultimii 40 de ani, ”văzută” din satelit

Google time-lapse. Dezvoltarea Timișoarei în ultimii 40 de ani, ”văzută” din satelit

0
DISTRIBUIȚI

Cei mai mulți dintre noi folosim Google Maps doar pe post de ghid GPS, însă specialiștii gigantului IT pun la dispoziție multe aplicații interesante ale noilor tehnologii.

Una dintre acesta, proiectul „Timelapse”, realizat de Google împreună cu celebra revistă „Time”, oferă celor interesați o perspectivă mai puțin obișnuită asupra istoriei. Internauții pot alege orice loc de pe pământ și, cu ajutorul imaginilor din satelit luate de-a lungul timpului pot vedea cum s-a schimbat acel loc pe parcursul a 32 de ani, începând cu 1984 și până în 2016.


Conform blogului oficial al companiei, astfel au fost alese cele mai bune fotografii (de exemplu cele fără nori), care au fost compilate în gigantice imagini planetare, de 1,78 de terapixeli fiecare, câte una pentru fiecare an. Proiectul a fost lansat în 2013, cu imagini de până în 2012, fiind completat între timp cu încă patru ani de fotografii, până în 2016 inclusiv.

În fotografiile realizatea din orbită deasupra Timişoarei, pe lângă creșterea calității imaginilor, în cei cinci ani de la primele poze din proiect, 1984, şi până în 1989, la căderea comunismului, schimbările vizibile sunt minime. Începând cu anii ’90, însă, dezvoltarea oraşului este evidentă. Extinderea zonelor rezidenţiale este foarte lesne de observat în nordul oraşului, unde Timişoara s-a unit practic cu Dumbrăviţa, dar şi înspre Ghiroda şi Moşniţa Nouă, sau în sud spre Giroc. Şi mai vizibilă este dezvoltarea economică indicată de apariţia a numeroase construcții industriale sau comerciale, mall-uri, hypermarket-uri, hale industriale sau fabrici, care ies în evidenţă în jurul oraşului datorită mărimii sau a acoperişurilor deschise la culoare.

Evoluția Timișoarei, văzută din satelit, din 1984 până în 2016, poate fi urmărită AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.