Grupul Noima aniversează 15 ani cu o expoziție la Veneția

Grupul Noima aniversează 15 ani cu o expoziție la Veneția

0
DISTRIBUIȚI

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui în luna aprilie 2018, în spaţiul expoziţional Piccola Galleria, expoziţia de grup „Noima (15 anni) sul muro”, care va avea vernisajul în data de 4 aprilie, la ora 18.30.

Expoziţia marchează, alături de alte evenimente anunţate în acest an la Budapesta, Paris şi Viena, 15 ani de existenţă a acestei importante grupări artistice, din care fac parte pictori formaţi la şcoala de pictură timişoreană la sfârşitul anilor ʹ90, în atelierele coordonate de maestrul Constantin Flondor. Lucrările selectate pentru această expoziţie aduc în atenţia publicului secvenţe de proiecte personale şi cercetări recente alăturate unor lucrări realizate în anii care s-au scurs de la înfiinţarea grupului.

Bazele grupului Noima au fost puse în anul 2003, când fondatorii acestuia au început încă din anii studenţiei primele dialoguri, în Galleria 28 din Timişoara şi Cafeneaua Literara Joyʹs din Arad, din dorinţa de a evita izolarea culturală şi de a crea un cadru favorabil pentru voci altfel răzleţe, printr-un atelier colectiv de pictură, deschis adesea şi altor modalităţi de exprimare, precum video, fotografie, instalaţie sau performance.


Debutul grupului este legat de „plein air” ca principală sursă de documentare iar dialogul cu lucrurile văzute şi studiul în natură a fost păstrat de-a lungul anilor, indiferent de alte proiecte ale grupării, care însumează preocupări de atelier şi căutări mai degrabă personale. În 2011, cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost publicat volumul „Adnotări – lecţii de pictură”, elaborat de Constantin Flondor şi grupul Noima, care a fost secondat de colocvii, lansări de carte şi expoziţii iar în 2014, grupul a iniţiat sesiuni de pictură şi desen performativ în contexte şi locuri diferite, căutând convenţii provizorii ale unei posibile gramatici colective.

Expoziţia de la Veneţia include şi lucrări din anii 2000 semnate de Sorin Neamţu şi Sorin Oncu, doi dintre membrii fondatori care au părăsit ulterior grupul şi ale celor cinci membri care alcătuiesc acum Noima – Ciprian Bodea, Cosmin Frunteş, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu şi Dan Gherman. Maestrul Constantin Flondor a fost de asemenea invitat să expună la Veneţia câteva din lucrările sale, alături de cele ale foştilor săi studenţi.

Expoziţia de la Veneţia, care a prins viaţă printr-un parteneriat între curatorii Cristian A. Damian de la IRCCU Veneţia şi Denise Parizek de la Galeria 12-14 Contemporary din Viena, va putea fi vizitată până în data de 27 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.