INTERVIU Membrii trupei Luna Amară : „În România, și la oraș se...

INTERVIU Membrii trupei Luna Amară : „În România, și la oraș se trăiește ca la țară, avem metropole rurale“

0
DISTRIBUIȚI

Sfârșitul săptămânii a adus la Reflektor Venue în Timișoara una din formațiile rock-ului românesc care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Luna Amară. Concertul clujenilor care au debutat discografic în anul 2004 cu albumul Asfalt a fost unul cât se poate de energic, spectatorii de la fața locului contribuind din plin la instaurarea unei seri agreabile, în care s-au făcut auzite atât piese vechi din repertoriul băieților, cât și melodii care vor fi incluse pe următorul lor material discografic. După concert, solistul Nick Făgădar ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit amănunte inedite despre noul material discografic programat să apară în această toamnă și alte „culise“ interesante din bucătăria trupei care a repurtat un succes deosebit și de această dată în Timișoara.

– Pregătiți lansarea unui nou videoclip la piesa Viu. Ce ne poți spune despre această melodie și despre noul disc care este așteptat cu nerăbdare de fanii voștri?
– Este al treilea videoclip din noul album. E o piesă atipică, poate cea mai scurtă piesă Luna Amară, cu un vibe funky. Piesa a ieșit din meniul Luna Amară, pare mai tinerească și naivă. Desigur, versurile au rămas pe filiera noastră. Vrem să venim cu ceva care nu e apăsator, să fim mai relaxaț, versurile au o notă optimistă,

– Că ai adus vorba de meniul Luna Amară. Care este acesta?
– E o diferență mare între cum ne percep fanii noștri. Oamenii au un amalgam de stări, până la urmă așa sunt și lucrurile în viață. Cu riscul de a nu bifa o nișă anume a muzicii rock, noi am rămas în zeama asta de alternativ.Cântăm despre multe lucruri și prin acest fapt îți rezervi o libertate de care te bucuri. Se întâmplă lucruri nasoale în viață, dar și lucruri bune. Îți rezervi o libertate de care te bucuri, pe care o poți trăi, în pas cu viata proprie. Se întâmplă lucruri nasoale în viață, dar și bune.


Fiecare dintre noi s-a gândit la altceva în această piesă. Cred că per ansamblu ne-am mai maturizat, ne-am așezat la casele noastre, suntem mai puțin ”reckless” decât eram.

– Mesajul social a fost dintotdeauna o componentă puternică în muzica voastră. La fel va fi și cu noul album?
– Da. Întrebarea asta cu ce e viu e la fel. Videoclipul e o ușă, o portiță spre universul personal al fiecăruia. Încercăm să vorbim despre o chestie personală. Fiecare vede altfel asta, la unu e revoltă, la altul angoasă, pentru altul e un sentiment caustrofobic…

– Cum vezi tu scena de muzică rock alternativ din țara noastră?
– Suntem prieteni cu mulți dintre artiști. Câtă vreme se întâmplă lucruri muzicale e bine. Nu am probleme cu Bucureștiul sau cu regionalizarea, câtă vreme lumea merge la concerte sunt fericit.

– Și totuși, la ce ne putem aștepta de la noul album?
– Albumul a fost o mare nebuloasă, erau numai idei împrăștiate. Apare atât de greu fiindcă nu am fost constanți, ne întâlnim și repetăm pentru concerte. Oamenii vin la recitaluri pentru entertainment. Revenind la disc, sunt scrise peste 12 piese și credem că va fi un album mișto. E un pic mai spre Pietre în alb, cu pasaje interesante, piese focusate pe electric și pe măsuri compuse și schimbări dubioase.

– Cât de mult contează textul și muzica în meniul Luna Amară?
– Cred mult în cuvinte bine alese, dar la noi și muzica e pe primul plan. Noi facem muzică în primul rând, cuvântul vine să dea nuanțe. Amalgamul ăsta și viziunea noastră asupra lumii reușește să ne ducă undeva, să aprindă un beculeț pentru fiecare. Nu mă interesează să cânt în engleză, îmi doresc să exprim sentimente în limba maternă. E mult mai facil să scrii în engleză, dar e mai ușor să ajungi la om până la urmă în limba maternă…

– De ce crezi că mulți muzicieni autohtoni nu transmit mesaje sociale și politice?
– Nu știu exact. Probabil că pe unii nu îi interesează politica. E treaba fiecăruia, la urma urmei. Eu sunt fan de nuanțe, de lucruri care transmit mesaje mai greu. Probabil că pe unii artiști nu îi interesează acest aspect, sau poate mesajul este ascuns. Dacă te duce capul, te prinzi. Pe cei mai mulți nu îi duce capul. Nu avem cum să facem munca altor oameni, să ne revoltam doar la club pentru două ore. Câta vreme nu simți că trebuie să schimbi ceva, e degeaba. Oricum, în România se trăiește mult la țară. Și la oraș se trăiește ca la țară. Avem niște metropole foarte rurale….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.