Istoria economică a Timișoarei, într-o expoziție la Bastionul Theresia

Istoria economică a Timișoarei, într-o expoziție la Bastionul Theresia

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Banatului vernisează în mansarda Bastionului Theresia, miercuri, 11 aprilie, ora 16.00, expoziţia intitulată „Tezaurul Muzeului Naţional al Banatului. Timişoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice”, dedicată dezvoltării economice a oraşului de la sfârşitul secolului al XVIII-lea până în primele decenii ale secolului XX.

Expoziţia, o incursiune captivantă în istoria economică a Timişoarei moderne, ilustrează aspecte legate de acest segment al istoriei oraşului începând cu anul 1781, când a fost emisă diploma de oraş liber regesc, până în anii interbelici, caracterizaţi printr-un remarcabil progres industrial şi comercial.


Expoziţia prezintă bresle şi asociaţii meşteşugăreşti, firme şi asociaţii timişorene şi diverse materiale care ilustrează dezvoltarea industriei, comerţului şi a căilor de comunicaţie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX.

Printre piesele valoroase care aparţin tezaurului instituţiei şi care n-au fost expuse de foarte multă vreme se numără Diploma imperială prin care Timişoara a fost ridicată la rang de oraş liber regesc, originalul copacului de fier, rebotezat „pomul breslelor” în regimul comunist, care s-a aflat în alveola casei de pe strada Proclamaţia de la Timişoara nr. 3 – fosta Siebenbürger Gasse – şi a fost înlocuit pe respectiva clădire cu o replică, emblema fostului hotel „Trompetistul” (Der Trompeter), cel mai vechi din oraş, aflat la intersecţia străzilor A. Pacha cu Eugeniu de Savoya sau vechea centrală telefonică a primăriei Timişoara.

Expoziţia va putea fi vizitată din 12 aprilie până în 27 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.