Japonezul îndrăgostit de Timișoara: „Oamenii sunt mai deschiși”. Un fost ambasador îi...

Japonezul îndrăgostit de Timișoara: „Oamenii sunt mai deschiși”. Un fost ambasador îi învață pe bănățeni limba din Țara Soarelui Răsare

0
DISTRIBUIȚI

Un fost ambasador al Japoniei în România îi învață gratuit pe timișoreni cum să vorbească limba țării în care s-a născut. Kanji Tsushima s-a pensionat în urmă cu zece ani, iar în 2013 s-a mutat la Timișoara.

Are 74 de ani, iar un sfert din viață a trăit-o pe meleaguri românești. Fostul ambasador al Japoniei la București a activat în Ministerul nipon al Afacerilor Externe timp de 43 de ani, dintre care 23 i-a petrecut în cadrul misiunii diplomatice din România. În toată această perioadă a fost mereu interesat de problemele din țara noastră, astfel că acum poate realiza o analiză serioasă cu privire la situația din România, pe care o consideră ca fiind măcinată de „corupție”. De asemenea, Kanji Tsushima a prins unele dintre cele mai importante evenimente din țara noastră, precum cutremurul din 1977 sau Revoluția din Decembrie 1989.

Kanji Tsushima povestește că s-a mutat la Timișoara, împreună cu soția sa, în urmă cu cinci ani, după ce s-a pensionat în 2008. A ales capitala Banatului pentru multiculturalismul său, dar și pentru că are prieteni buni aici, plus că și-a dorit să practice artele marțiale, pe care, de altfel, fostul ambasador le-a și introdus în România.

„Timișorenii sunt mai deschiși”

„Am prieteni aici, la Timișoara, iar condiția principală a fost că îmi doream să fac kendo, adică arte marțiale. În București este ambasada și nu vreau să îi deranjez prin prezența mea, Iași este aproape de ruși, în Cluj sunt rivalitățile maghiare și române, nu-mi place, și a rămas Timișoara. Timișorenii sunt mai deschiși și oamenii înțeleg mai bine ce spun eu. Plus că Timișoara este mai aproape de vest, am avut și un prieten foarte bun în Italia, la Veneția, care a murit anul trecut. Când m-am mutat, știam că va fi foarte grea viața în România. Eu nu mai am nicio obligație de a urmări situația din România, eu personal vreau să urmăresc. Veneam cam des în România, o dată pe an sigur după retragerea din diplomație în anul 2008 și am decis că e mai bine să stau aici. Soția a fost de acord și ne-am mutat la Timișoara”, ne-a explicat Kanji Tsushima.

Însă japonezul a intrat pentru prima dată în contact cu țara noastră în septembrie 1965, pe când avea doar 21 de ani. Atunci a fost trimis să învețe limba română, dar și să cunoască realitățile românești, fiind proaspăt angajat în Ministerul nipon al Afacerilor Externe. Astfel, Kanji Tsushima a locuit trei ani în București, dar a renunțat să mai meargă la cursurile Facultății de Filologie a Universității București după aproximativ două săptămâni, pentru că „nu înțelegeam nimic”.

„Prima dată am vrut să merg în Italia, să învăț limba latină, dar am ales limba română pentru că este asemănătoare cu cea italiană, plus că voiam să am experiență într-o țară socialistă. În aprilie am intrat în Ministerul Afacerilor Externe, iar în septembrie deja plecam spre România cu scopul de a învăța limba. Știam că România era diferită de Japonia, îmi amintesc că mirosea a cal tot Bucureștiul, nu-mi plăcea asta. Era o sărăcie mare atunci, în epoca ceaușistă. Știu că a fost greu să învăț limba română, pentru că nu înțelegeam nimic la cursuri. Profesorii știau franceza, iar noi engleza, am mers două săptămâni și am renunțat. Am învățat limba română din dicționar și într-o cafenea de intelectuali din București, foarte populară pe vremea aceea, mergeam dimineața și vorbeam cu alți oameni”, își amintește Kanji Tsushima.

Cutremurul din 1977

La un an după ce a renunțat la Facultatea de Filologie, s-a înscris la cea de Istorie, pe care a urmat-o timp de doi ani.

În anul 1968, Kanji Tsushima s-a întors în Japonia, iar cinci ani mai târziu a revenit, ca diplomat, împreună cu soția și cei trei copii, ocupând funcția de secretar de politică externă la Ambasada Japoniei în România. Astfel, s-a mutat în București, unde a locuit timp de cinci ani. În unul dintre acești ani, Kanji Tsushima a vizitat pentru prima oară Timișoara, alături de familie, fiind încântat de oraș.

„Pot să spun că sunt un fel de spion în România. Am prins și cutremurul din 1977 în România, îmi amintesc că erau case distruse. Din fericire, niciun japonez care locuia atunci în România nu a fost rănit. Îmi amintesc că, după câteva luni, au venit savanți în cutremur din Japonia pentru a realiza expertize”, povestește fostul ambasador.

„Lipsește acțiunea”

În anul 1978, Kanji Tsushima s-a reîntors în Japonia și a revenit în România abia peste zece ani, pe funcția de consilier la ambasadă.


Astfel, și Revoluția din Decembrie 1989 l-a prins tot în România, la București.

„Îmi amintesc că la Revoluție am trimis doi diplomați cu mașina ambasadorului la Timișoara și au reușit să intre direct în centrul orașului, să vadă câți soldați erau pe stradă, dacă se trage cu mitraliera, să vadă tot ce se întâmplă. Eu am vrut să vin personal la Timișoara atunci, dar m-a oprit domnul ambasador. Am trimis un raport la Tokyo cu cele întâmplate, raport care a fost prima confirmare în Japonia că s-a întâmplat ceva în Timișoara. Este foarte bine că s-a întâmplat așa, că a căzut Ceaușescu. Era corectă Proclamația de la Timișoara, dacă ar fi fost respectată. A fost bine pentru Ion Iliescu că nu a fost respectată. Este păcat. Cred că tânăra generație și cea viitoare o să schimbe ceva în țara asta, nu se poate continua așa, eu am speranță. Stând cinci ani în Timișoara, văd altfel lucrurile. Acel sentiment cu tinerimea timișoreană nu există în București, Cluj sau Iași. Se gândesc ei că nu este bine așa, dar acțiunea lipsește”, este de părere fostul ambasador al Japoniei în România.

 

„Nu-mi place corupția”

Kanji Tsushima s-a întors în Japonia în anul 1993, iar după ce a lucrat și în Brazilia sau Mozambic, a revenit în România în anul 2006. Atunci i s-a propus postul de ambasador al Japoniei în România, funcție pe care a acceptat-o imediat. Doi ani mai târziu, Kanji Tsushima și-a încheiat misiunea în România și a ieșit la pensie, astfel că s-a reîntors în Japonia, alături de soție.

Doar că nu a putut să stea prea mult departe de România, iar în anul 2013 a luat decizia de a se muta la Timișoara, unde are o activitate intensă. Kanji Tsushima este la curent cu tot ce se întâmplă în România și spune că nu-i place corupția din țara noastră, acesta fiind și motivul pentru care companiile japoneze nu doresc să investească aici.

„Mulți vorbesc de rău România, pentru că nu prea au încredere în români. Nu-mi place corupția și cred că această tendință a apărut după ce a fost distrus comunismul. Japonezii nu vin să investească în România pentru că știu că aici lucrurile nu se fac corect, trebuie să dai șpagă. Cred că românii sunt păcăliți de 20 și ceva de ani, nu știu dacă ați ieșit din comunism. Cum a zis prietenul meu Andrei Pleșu, că PSD e o continuare a epocii ceaușiste. Îmi pare foarte bine că face o asemenea analiză, este convingător ceea ce spune. Este nevoie și de o mass-media mai puternică, nu cumpărată. Și la nivel internațional este o problemă în acest sens”, este de părere Kanji Tsushima.

Artele marțiale în România

Fostul ambasador se declară îndrăgostit de România și de cultura țării noastre. Kanji Tsushima citește foarte multă literatură românească, iar la Timișoara a înființat Asociația Culturală Yamato, împreună cu un grup de persoane pasionate de cultura niponă.

De asemenea, Kanji Tsushima este și un mare maestru de arte marțiale, fiind cel care a introdus în România arta vechilor samurai, arta sabiei, fiind fondator al mișcării de Kendo și Iando. De altfel, Kanji Tsushima are cel mai mare grad – șase, în Kendo și Iando.

„În anul 1990 au venit băieții la ambasadă și și-au manifestat dorința de a deschide un club de Kendo, și am spus că este foarte bine, mai ales că eu personal fac Kendo, așa că am reînceput și eu cu ei. Kendo este scrima japoneză, se folosesc săbii din bambus. Atunci românii erau mai serioși, aveau mai multă răbdare să învețe. Toți românii erau începători la acea vreme, nu știa nimeni arte marțiale. Prin anii 2000, au început cursuri de arte marțiale și la Timișoara. Eu chiar și acum practic Kendo, ca amator, particip o dată sau de două ori pe săptămână la cursuri”, ne-a declarat fostul ambasador al Japoniei în România.

Kanji Tsushima îi învață pe timișoreni și cum să scrie sau să vorbească limba japoneză. Astfel, din luna martie, fostul ambasador susține cursuri gratuite de limba japoneză, la Universitatea Politehnica din Timișoara. Un curs se organizează o dată pe săptămână, iar timișorenii au fost extrem de interesați de cultura și limba japoneză. Asta pentru că s-au înscris aproximativ 400 de persoane, Kanji Tsushima fiind de acord să formeze două grupe formate din jumătate dintre aceștia.

„Nu mă așteptăm să văd un asemenea entuziasm pentru cursurile de limba japoneză. Cred că timișorenii s-au înscris în primul rând din curiozitate, mulți dintre ei vor să meargă în Japonia și sunt interesați de cultura japoneză. Credeam că o să se reducă drastic numărul înscrișilor după primele cursuri, dar deocamdată nu, încă este interes. Nu-i descurajez și e curios de ce îi atrage atât de mult Japonia și trebuie să ne gândim ce putem face pentru a menține această atracție”, a explicat Kanji Tsushima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.